Amikor a nyúl viszi a vadászpuskát...

Butított verziójú játékkal fogna kalózokat egy játékfejlesztő-cég

Egyedi megoldást választott a kalózkodás elleni fellépés jegyében egy finn játékfejlesztő cég. Saját fejlesztésű játékának egy leegyszerűsített verzióját töltötte fel a BitTorrentre, remélve, hogy a "próbaverziónak" köszönhetően kedvet kapnak a kalózok a vásárláshoz.

2009.11.17 11:16HENT

A ZeroPaid beszámolója szerint a többféle platformon dolgozó finn játékfejlesztő, a Redlynx vezetője a Develop Liverpool konferencián elismerte, hogy az asztali számítógépeken futtatható Trials című játékprogramjukat ők maguk töltötték fel több BitTorrent tracker oldalra is. Azzal, hogy megpróbál a fájlcserélésre építeni, a finn cég egy egyedi megoldást választott a kalózkodás okozta problémák kezelésére.

Tero Virtala, a Redlynx ügyvezető igazgatója szerint a "kalózpéldány" az eredeti játék egy leegyszerűsített változata, amelyből számtalan, a vásárolt verzióban megtalálható elem hiányzik. Ugyanakkor Virtala úgy véli, a feltöltött verzió még van annyira látványos és tartalmas, hogy a letöltők érdeklődését felkeltse, és a plusz tartalmakhoz való hozzáférés érdekében vásárlásra ösztönözze őket.

A Develop Liverpool-on szintén részt vevő NaturalMotion fejlesztője nem teljesen értett egyet a Redlynx lépésével. Torsten Reil szerint ugyan ideálisnak hangzik az az elképzelés, hogy az internetes tartalom legyen ingyenesen hozzáférhető, azonban úgy vélte, ha végiggondoljuk, hogy a gyártóknak, fejlesztőknek hány embernek kell fizetést adniuk, a képlet máris nem olyan egyszerű.

Reil szerint lehet technikai trükkökkel korlátozni a kalózkodást, de úgy gondolja, hosszú távon csak a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos társadalmi attitűdváltozás vezethet a kívánt eredményre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.