Támadnak a kiberbűnözők

Ál védelmi szoftverrel csalnak az internetes bűnözők

Az internetes bűnözők újabban egyre több csaló, ál védelmi szoftvert adnak el a felhasználóknak, kihasználva azt, hogy félnek az adatlopástól.

2009.10.20 12:38MTI

Ezek a programok nemcsak pénzt képesek kicsalni a vevőktől, de a tolvajok a vásárláskor megadott személyes és bankkártya adatokat további csalásra is felhasználhatják és eladhatják a fekete piacon is. A internetes biztonsággal foglalkozó Symantec kedden Budapesten sajtótájékoztatón ismertetett kutatása szerint a kiberbűnözők először meggyőző netes pánikkeltő taktikát használnak, hogy rávegyék a felhasználókat a csaló védelmi szoftverek megvásárlására.

Ezek a programok a valódi védelmi szoftverek látszatát keltik, ám akár kártevő programot is telepíthetnek, vagy csökkenthetik a számítógép általános védettségét. A Symantec felmérése szerint az ötven leggyakoribb csaló védelmi szoftver 93 százalékát a felhasználó szándékosan töltötte le és telepítette. A kiberbűnözők egy jól szervezett, teljesítményorientált üzleti modellt használnak, s minden sikeres telepítés után 1 és 55 dollárcent közötti összeget kapnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.