Több mint egy hétig hallgatta ki őket a rendőrség

Vietnamban szabadon engedtek egy ellenzéki bloggert és egy internetes újságírót

Vietnamban szabadon engedtek egy rendszerkritikus bloggert és egy népszerű internetes újságírót, miután "a szabadsággal való visszaélés" gyanújával több mint egy hétig kihallgatta őket a rendőrség - derült ki vasárnap különféle forrásokból.

2009.09.06 15:32MTI

Bui Than Hieu rendszeresen bíráló hangvétellel írt az országot vezető kommunista pártról, és a cikkei sok hozzászólót vonzottak. "Nem tudom, miért engedtek el. Talán rájöttek, hogy a tetteim nem olyan súlyosak" - mondta el telefonon.

A rendőrség azt közölte vele a letartóztatásakor, hogy bizonyítékai vannak a büntető törvénykönyv azon cikkelyének megsértésére, amely tiltja a "visszaélést a szabadsággal és demokráciával az államérdekekbe való beavatkozás révén". A blogger arra készül, hogy később kitérjen a részletekre is az internetes oldalán. Vietnam egyik legnépszerűbb internetes napilapjának egyik újságíróját, Pham Doang Trangot vasárnap helyezték szabadlábra egy barátja szerint, aki többet nem volt hajlandó elárulni. A két író közös témája volt egy bauxitbánya, amelyet egy kínai vállalat tár fel, és az a területi vita, amely Kínával két szigetcsoport hovatartozásáról folyik a Dél-kínai-tengeren.

A vietnami kormány korábban felszólította az internetet használókat, hogy véleményformálásuknál szorítkozzanak személyes témákra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.