Gyengül a bizalom szülő-gyermek között

A nyomkövetők nem jelentenek akadályt a gyermekrablóknak

Évente megközelítőleg 115 gyermek tűnik el nyomtalanul az Egyesült Államokban, a fejlett nyomkövető rendszerek elterjedésével azonban mégsincs minden szempontból kielégítő megoldás.

2009.10.06 20:51MTI

 Amerikában évente mintegy 800 ezer gyermek eltűnését jelentik be, az esetek jelentős többségében a gyerekek családi okok miatt szöknek el otthonról - mondta Ernie Allen, az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Országos Központjának (NCMEC) vezetője. Megközelítőleg 58 ezer gyermeket ismeretlen tettesek rabolnak el, és az áldozatok 99 százaléka valamilyen szexuális erőszak után viszonylag gyorsan előkerül.

Évente azonban mintegy 115 gyermek nyomtalanul tűnik el, akiket vagy meggyilkolnak, vagy Jaycee Lee Dugardhoz, Natascha Kampuschhoz hasonlóan éveken át rabszolgaként tartanak fogva. Jaycee Lee Dugardot csaknem két évtized után augusztusban találták meg, azóta az amerikai szülők és sokan mások is olyan nyomkövető rendszerekről írnak, amelyekkel a hasonló eseteket előzhetnék meg.

Szakértők szerint a globális helyzetmeghatározó rendszertől (GPS) kezdve a játékmackóba, vagy hátizsákba rejthető riasztókig, a csúcstechnológiát képviselő rendszerek elsősorban a szülőket megnyugtatását szolgálják, de korántsem nyújtanak teljes körű védelmet. Mítoszok keringenek olyan gyermekvédelmi eszközökről, mint a bőr alá ültethető GPS-es chip, amely iparági szakértők szerint sem létezik a piacon. Ráadásul az ilyen elektronikus pórázok a szülőket feszültebbé, vagy éppen figyelmetlenebbé teszik, mondván az eszköz majd megvédi őket. A nyomkövetők gyártói is felhívják a figyelmet, hogy ezek használatával nem lehet megakadályozni a gyermekrablást és az áldozat felkutatása sem biztos, hogy sikerül.     

A felügyeleti rendszerek általában két részből állnak, az eszköz egyik fele a gyermeknél, a mási pedig a szülőnél található. Ha a gyermek egy bizonyos távolságnál, általában 200 méternél messzebb kerül, az eszköz jelezni kezd. Vannak olyanok, amelyeknél állítani lehet a póráz hosszát és van olyan is, amelynél a gyermek nyomhat meg egy gombot, ha úgy érzi veszélyben van.     

A GPS-es, vagy a mobiltelefonok bázisállomásokon alapuló helyzetmeghatározás az elemek élettartama miatt sem biztosítanak korlátlan védelmet, ráadásul a gyermekrablók is felkészülhetnek az ilyen eszközök kikutatására.     A nyomkövetők használatát a törvények nem tiltják, de a gyereknél is más-más reakciót válthatnak ki. Van, aki a személyes szabadsága korlátozását, vagy éppen ellenkezőleg, a totális bizonytalanságot látja benne.     

Pszichológusok szerint a nyomkövetők legnagyobb kockázata, hogy gyengítik a szülő-gyermek közötti bizalmat. A nyomkövetőket használó szülők viszont úgy érzik, hogy újabb lépést tettek gyermekeik védelmében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.