Példát vesznek az apró rovaroktól

A hangyák viselkedésére alapoznak a vírusirtók tervezésénél a programozók

A hangyák viselkedését tanulmányozzák a biztonsági szoftvereket fejlesztő programozók.

2009.09.28 11:57ictpress

A kolóniájukat védő hangyák viselkedése jelentette az inspirációt az észak-karolinai Wake Forest Egyetem kutatói számára a számítógépes vírusok elleni védekezés új stratégiájának a megalkotásához.

A programozók szerint a hangyabolyokhoz hasonlóan működő biztonsági rendszerek sokkal eredményesebbek lehetnek a jelenlegieknél "Ha egy hangya észreveszi, hogy veszély fenyegeti a fészkét, értesíti a társait, és közösen veszik fel a harcot a betolakodókkal. A hangyák védekezési rendszere rendkívül jól működik. Miután szembeszálltak a támadóikkal nagyon gyorsan tudnak erősítést hívni, a harcok után pedig azonnal képesek folytatni a rutinfeladataik elvégzését. A természet egyik legsikeresebb védekező mechanizmusát próbáljuk meg lemásolni"- mondta el Errin Fulp az észak-karolinai egyetem professzora a terveikről a Telegraph-nak.

A kutatók digitális hangyái behatolók nyomait keresik majd a számítógépes hálózatokban, és erősítést hívnak, ha rálelnek egyre.

A hangyák védekezési módszereit másoló szoftverek a programozók szerint a sokkal gyorsabbak lesznek a jelenlegi vírusirtóknál, amiket folyamatosan frissíteni kell, hogy képesek legyenek megküzdeni az új fertőzésekkel. "Háromezer különböző fajta digitális hangyával próbálunk majd meg védekezni a támadások ellen. A természetben a hangyák illat-nyomok segítségével hívják fel a veszélyekre egymás figyelmét.

A számítógépes hálózatokban mozgó felderítőegységeink is nyomokat fognak hagyni és a nyom erősebb lesz, ha valamilyen veszélyforrást azonosítottak. Az erősebb nyom több egységet fog a helyszínre vonzani, a digitális hangyák pedig, a valódiakhoz hasonlóan, nagy csoportokat képezve fognak szembe szállni a betolakodókkal" - mondta el Glenn Fink a Wake Forest Egyetem kutatója az új védekezési rendszerről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.