Új vírus a láthatáron

A Clampi trójai falná a banki jelszavakat

Informatikai biztonsági szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy egy új trójai vírus, a Clampi segítségével a számítógépes bűnözők banki adatokhoz férhetnek hozzá.

2009.09.22 13:16ictpress

A Clampi trójait Ligats vagy Ilomo néven is ismert, már több ezer Windows operációs rendszert használó gépet fertőzött meg az Egyesült Királyságban, szakértők szerint a trójai rohamos gyorsasággal terjedhet.

A trójai akkor kerülhet a számítógépre, amikor a felhasználó akaratán kívül megnyit egy káros kóddal fertőzött weboldalt.

Amint felkerült a gépre, azonnal elkezdi gyűjteni a banki belépéshez és egyéb pénzügyi tranzakciókhoz szükséges adatokat, majd az adatokat továbbítja a bűnözők felé, akik így visszaélhetnek a megszerzett kódokkal.

A Symantec szakértői szerint a trójai legalább 4500 pénzügyi weboldalt figyel, többek közt számos nagy brit bankét is. Habár a trójai már 2005 óta létezik, az újabb verzió jóval agresszívebb és gyorsabban terjed mint elődei.

A Clampi összetett veszélyt jelent a felhasználókra, az emberek még csak most kezdik megérteni, hogy is működik - közölte Orla Cox, a Symantec biztonsági menedzsere. Majd hozzátette, hogy az első nagy hullám az Egyesült Államokban júliusban volt, ám jelenleg a világ minden táján fertőz a trójai, legfőképp az angolt beszélő országokban.

Az Egyesült Államokban számos iskola és vállalkozás esett áldozatul a vírusnak, több tízezer dollárt sikerült megszerezniük a bűnözőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.