A számítógépes bűnözés egyre nagyobb gondot okoz

Több mint húszmilliót loptak el egy trójai vírus szerzői

Huszonhárommillió forintnak megfelelő összeget emeltek le az áldozataik a bankszámláiról orosz hackerek. Egyikük miután lebukott felajánlotta, hogy visszafizeti az összes ellopott pénzt.

2009.06.09 10:04ictpress

Bankszámlaszámokat és hozzájuk kapcsolódó jelszavakat gyűjtő trójai vírusokat telepítettek az áldozataik számítógépeire orosz hackerek két évvel ezelőtt. Egyiküknek, az Amerikában élő Alexey Mineev-nek az volt a feladata, hogy a feltört bankszámlákról egy másik számlára utalt pénzt kivegye és a Western Union segítségével Oroszországba küldje. Többször előfordult, hogy tízezer dollár körüli összeget küldött, az orosz számítógépes bűnözőkből álló csoportnak pedig összesen száztizenkétezer dollárt sikerült eltulajdonítania káros programokkal.

Az amerikai hatóságok végül elfogták Mineev-t, aki a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát a felhozott vádak egyikében, és felajánlotta, hogy teljes egészében visszafizeti az ellopott összeget, abban a reményben, hogy sikerül elkerülnie egy kétéves börtönbüntetést. Társát, a csoport tevékenységét Volográdból irányító Alexander Bobnev-t nem sikerült elfogniuk az amerikai hatóságoknak.

Az orosz hackerek gyakran alkalmaznak amerikai állampolgárokat a bankszámlákról ellopott összegek mozgatására, a pénzeket Oroszországba küldő személyek pedig sokszor nem tudják, hogy kinek dolgoznak valójában. Biztonsági szakértők szerint a számítógépes bűnözés egyre nagyobb gondot okoz a bankoknak, akik az alacsony költségű online ügyintézés használatára próbálják rávenni az ügyfeleiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.