125 millió dolláros ügy

Októberben dőlhet el a Google Books sorsa

Egy amerikai bíró elnapolta a Google Books 125 millió dolláros kiadókkal és írókkal kötött megállapodása ügyében kitűzött tárgyalást.

2009.09.26 12:07ictpress

Csütörtökön egy amerikai kerüli bíró, Denny Chin október hetedikét jelölte ki új időpontként a tárgyalásra, ahol a Google-t és a szerzőket és kiadókat is meghallgatják majd. Kedden a szerzők és kiadók képviselői az ügy elnapolását kérték a bíróságtól, hogy még előtte megoldják az igazságügyi minisztérium által felvázolt problémákat.

Chin bíró szerint a megállapodás a társadalom előnyére szolgálna, ám számos kérdést is felvetne, melyet az ügyletet övező érdeklődés és jogorvoslati kérelmek nagy száma is jelez. Az október hetedikére kitűzött meghallgatás egy helyzetjelentés lenne, hol tartanak a felek a problémák megoldásában. Százhuszonöt millió dolláros szerződést kötött különböző írókat képviselő szervezetekkel a Google a nyár folyamán az Egyesült Államokban, a szerzői jog által védett műveik forgalmazásáról a világhálón.

Az amerikai igazságügyi minisztérium versenyellenes magatartással vádolja az internetes céget és két kiadónál is nyomozni kezdett az ügyben.

Versenyellenes a megállapodás?

Tavaly ősszel két évig tartó tárgyalásokat követően egyezett meg a Google a különböző amerikai, írókat képviselő csoportokkal, a műveik internetes forgalmazásáról. Az egyességet azonban sok bírálat érte, többek között azért, mert kizárólagos jogot biztosított a Google-nek olyan művek digitalizálására is, melyek jogainak a tulajdonosai nem egyértelműen megállapíthatóak és szerzői jogvédelem alatt állnak. Ezek, az úgynevezett árva művek egyes elemzők szerint az összes szerzői jogvédelem alatt álló könyvnek akár a hetven százalékát is kitehetik. Nem ez az első eset, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium versenyellenes magatartás miatt vizsgálja a Google tevékenységét.

Egy ilyen vizsgálat korábban hozzájárult ahhoz, hogy meghiúsult egy megállapodás a Google és a Yahoo között az internetes hirdetésekről és minisztérium ügyvédjei folyamatosan figyelik az internetes keresések terén, a keresésekkel foglalkozó összes egyéb cég piaci részesedésének közel a duplájával rendelkező Google lépéseit.

Bár a Google az e-könyvkereskedelmbe is szeretne beszállni a Google Books oldalán keresztül, nem biztos, hogy csupán a könyvek eladásából megszerezhető nyereség motiválja a könyvek digitalizálásában. Egy minden korábbinál átfogóbb online könyvtár szolgáltatásaiért ugyanis a világ legtöbb kutatóintézete, egyeteme vagy könyvtára is hajlandó lenne fizetni.

Egy ennyire hatalmas tudástár segítségével ráadásul olyan mértékben javíthatná a keresőoldalának a képességeit az amerikai cég, ami nagyon hosszú ideig biztosítaná a piacvezető pozícióját a keresések terén.

A könyv mindenkié!

Dan Clancy, a Google Books tervezője szeptember elején azzal érvelt a projekt mellett az Európai Bizottsági meghallgatáson, hogy a netezők online hozzáférnek a nehezen beszerezhető könyvekhez és információkhoz, ez pedig a demokratizálódási folyamat része. A Google idáig több mint hétmillió, a szerzői jog által nem védett könyvet digitalizált. Az egyességet sok bírálat érte, mivel kizárólagos jogot biztosított az amerikai cégnek olyan művek internetes megjelentetésére is, melyek jogainak a tulajdonosai nem egyértelműen megállapíthatóak. Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes részlege vizsgálatot indított és több kiadónál is nyomozni kezdtek.

Az EU is vizsgálódik

A Google és az amerikai írók megállapodását az Európai Bizottság május végén, német szerzők kérésére kezdte el vizsgálni. Az egyesség európai szerzők által írt, Amerikában kiadott művekre is vonatkozik és ezért megsértheti az uniós szerzői jogokat. Az európai törvények szerint ugyanis a szerzők beleegyezését előzetesen kell megszerezni egy könyv reprodukálásához, vagy internetes publikálásához. Az Európai Bizottság szerzők, kiadók és más jogtulajdonosok segítségével próbálta megállapítani, hogy hány európai szerző művét érinthetik a Google könyvforgalmazási tervei, és hogy a cég gyakorlata összhangban van-e az európai törvényekkel. Elemzők szerint a Google-t, nem csupán a könyvek eladásából befolyó nyereség lehetősége motiválhatja a különböző művek digitalizálásában. Az EU információs társadalomért és média ügyekért felelős biztosa, Viviane Reding támogatásáról biztosította a Google több millió könyv beszkennelését célul kitűző kezdeményezését. "A Google Books egy kereskedelmi projekt, amit egy fontos piaci szereplő szállít. Jó látni, hogy az üzleti modell fejlődésével több tartalom elérhetővé tétele lehetségessé válik" - állt a biztos sajtóközleményében.

Reding véleménye azért is fontos, mert egyre valószínűbbnek tűnik, hogy idén is őt választják média biztosnak. Az európaiak elsősorban a mobil roaming-díjak letöréséről ismerheti a nevét. Az EU ettől függetlenül vizsgálatot kezdett a Google üzlete kapcsán, mert Németország panaszt tett, mert amerikai könyvtárakból német szerzőik tudta nélkül digitalizáltak könyveket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.