Bővített valóság

Több van a kamera másik végén, mint sejtenénk

Egyre másra jelennek meg az olyan új, mobilos alkalmazások, melyek kibővítik a saját szemünk által érzékelt világot. Az iPhone-ra is megérkezett az első ilyen szoftver, pedig csak őszre várták.

2009.08.27 07:59ictpress

A technológiát 50 évvel ezelőtt ültette át a valóságba a Brit Királyi Haditengerészet, amikor a vadászpilóták látóterében tájékozódással kapcsolatos információkat jelenítettek meg. A hétköznapi felhasználásra egészen idáig várni kellett. A mobiltelefonok körében lassan már természetessé válik a 3G, a beépített kamera és a GPS, és ezek azok az eszközök, melyek szükségesek egy ilyen eszköz megalkotására.

A technológiában rejlő lehetőségek messzire vezetnek, szociális interakcióinkat is átalakíthatja, elég lesz ráirányítani egy mobilt valakire, akár beszélgetés közben, és a készülék megjelenítheti az illető Facebookos hírfolyamát. Már jelenleg is számos felhasználási területet kipróbáltak a fejlesztők, melyek már elérhetőek az okostelefonokon.

Az egyik játékban egy félig valódi, félig virtuális terepasztalon kell zombikat lelőni egy helikopterről, de valódi apró golyók a terepasztalra helyezve bombaként működnek a játékban.

Rivális fejlesztések

Az augmented reality (bővített valóság, AR) piac egyik szereplője a Layar böngésző, amely a mobiltelefonok kamerája által mutatott képen jeleníti meg az oda tartozó információkat, egyelőre Android telefonokon. Ehhez a "böngészőhöz" bárki készíthet külön rétegeket, amik bizonyos típusú információkat jelenítenek meg. Például egy utazás során, elég aktiválni az adott városra vonatkozó turisztikai réteget, és már kis nyilakkal oda is vezeti a felhasználót a legérdekesebb nevezetességekhez, ott pedig a kamerát ráirányítva, leírja, hogy mit érdemes tudni róla.

A fejlesztés sokban hasonlít a Nokia Mara (Mobile Augmented Reality Applications) alkalmazására. A Google hamarosan megjelenő Star Droid nevű alkalmazása segítségével az éjszakai égbolt csillagait azonosíthatjuk be a mobilunk kijelzőjén, a már megjelent Wikipedia AR Travel Guide pedig azoknak a híres épületeknek és nevezetességeknek az internetes enciklopédiában fellelhető bejegyzéseit mutatja meg, amiket éppen felveszünk a telefon kamerájával.

Az Apple iPhone-al kapcsolatos fejlesztések eddig is komoly problémákba ütköztek, ha valaki már a telefonban eleve meglévő funkciókat akart használni egy kisalkalmazásban, legyen szó a kameráról, a telefonról, vagy az SMS írásról, az AR alkalmazásoknál halmozottan jelentkezik ez a probléma. A fejlesztők együttes tiltakozásának a hatására a cég bejelentette, hogy a következő, őszi verziófrissítés megkönnyíti az AR fejlesztők dolgát.

Meglepő módon, még ezt megelőzően megjelent a Metro Paris Subway alkalmazás, amely közlekedési információkat, és üzleteket jelenít meg a kamera által közvetített képen. A szoftver csak iPhone 3GS készüléken működik, használja a GPS-t és az iránytűt egyaránt.

Nincsenek szabványok?

Maarten Lens-FitzGerald, a Layar egyik társalapítója kifejtette, hogy a technológia nyitottságában hisz. "Bárki, aki valamilyen fejlesztést csinál, azt megcsinálhatja egy másik platformra is. A zárt rendszerek, és az exkluzivitás itt nem fog működni. Az egész a nyitottság és a kereszt-kompatibilitás felé megy". Sokak szerint ezek szép szavak, de jogilag nincs előkészítve egy nyitott, szabványos fejlesztési keret.

Például a Wikitude AR Travel információit nem lehet megjeleníteni a Layar AR böngészővel. Ez egy új böngészőháborúhoz is vezethet ezen a fiatal piacon. Egyelőre nem világos, hogy milyen szabványok fogják meghatározni ezt a világot, de az biztos, hogy a felhasználóknak az lenne az érdeke, hogy a különböző böngészők képesek legyenek megjeleníteni a másikra fejlesztett AR rétegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.