Új módszeren dolgoznak a kiberbűnözők?

Ritkábbak már az adathalász spamek

A kiberbűnözők új módszereken dolgozhatnak az adathalászat terén, mert az ilyen oldalakra vezető spamek ritkábbá váltak.

2009.08.26 16:45ictpress

Az IBM által közzétett jelentés nagy esést mutat a "phishing" emailek mennyiségében. Az ilyen levelekben a feladó egy banknak, vagy valamilyen cégnek adja ki magát, és egy létező cég oldalára hasonló webszájtra próbálja terelni a felhasználókat, ahol ellophatja személyes adatait, bankszámla információit. Az informatikai óriáscég biztonsági jelentése szerint az ilyen levelek száma 0,1 százalékra csökkent az összes spamen belül, miközben egy évvel korábban ez az arány 0,2 és 0,8 közötti volt.

Mindeközben a spam mennyisége jelentősen nem változott, tehát a statisztika nem torzít. "Ez egy hatalmas esés a phishing levelek körében. Ugyanakkor nem mondanám azt, hogy ezzel vége az ilyen jellegű fenyegetésnek" - mondta el Kris Lamb, az IBM internet-biztonsági részlegének tagja. Lamb szerint azért csökkenhetett a mennyiség, mert az emberek már ügyesebben felismerik a hamis oldalakat, és a böngészők fejlődésével, azok már gyakran nem is engedik ilyen oldalakra a felhasználókat.

Az IBM arra is fényt derített, hogy idén az utánzott oldalak 66 százaléka bank, szemben a tavalyi 90 százalékkal. Ezzel szemben az olyan online fizetési módokat, mint a PayPal, egyre gyakrabban próbálják utánozni

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.