Orosz üzleti és nemzetbiztonsági érdekeket sért?

Putyin a Skype ellen lobbizik

Oroszország legbefolyásosabb üzleti érdekcsoportja bepanaszolta a Skype internetes telefonos céget a törvényhozóknál, mivel az szerintük orosz üzleti és nemzetbiztonsági érdekeket sért.

2009.07.27 08:23ictpress

A lobbisták Vlagyimir Putyin miniszterelnök pártjával karöltve egy munkacsoportot hoztak létre, hogy legális keretek közé szorítsák a szerintük orosz érdekeket sértő Skype-t és egyéb VoIP (Voice over Internet Protocol) telefonszolgáltatókat. A VoIP szoftverekkel a felhasználók százmillió telefonálhatnak az interneten keresztül ingyen, vagy a hagyományos telefonos szolgáltatók árainál jóval kedvezőbben.

A lobbi múlt heti találkozóján orosz telekom-vezérek szerint a Skype és az ICQ olyan szolgáltatásokat nyújt, melyet a kormánynak felügyelnie kell, mert enélkül az IP-telefónia állambiztonsági kérdéseket vet fel - derül ki a lobbi közleményéből. Oroszországban a szolgáltatók többsége külföldi, ebből kifolyólag szükséges a helyi cégek védelme. Verli Ermakov, a harmadik legnagyobb orosz mobilszolgáltató, a MegaFon vezére szerint meg kell védeni a befektetéseket és harcolni kell a VoIP szolgáltatások ellen.

A Megafon érdekelt a VoIP-piacon, és a hagyományos analóg piacon is, nem támogatjuk a versenykorlátozó döntéseket, de civilizált piacot szeretnénk - tette hozzá Ermakov. A találkozón elhangzott, hogy a rendőrség nem rendelkezett a szükséges eszközökkel, hogy lehallgassa a VoIP-beszélgetésket. A lobbi szerint 2012-re a hívások 40 százaléka VoIP-on keresztül történik majd.

A Skype alternatívaként a szolgáltatóknak maguknak kell saját VoIP-szolgáltatásokat kiépíteni és azt biztonságosan kínálni a felhasználóknak, írja a Reuters.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.