Gigászok csatája

Kiéleződik a verseny a Microsoft és a Google között

A világ legnagyobb szoftvercégét lassan minden területen támadja a kezdetekben csak internetes kereséseket kiszolgáló cég, az operációs rendszerektől az emailezésig, de a Microsoft sem tétlen, az online szolgáltatásait kezdi előtérbe helyezni.

2009.07.15 13:04ictpress

Bing vagy Google?

A Microsoft még mindig a böngészőpiac döntő többségét uralja, ezzel szemben a keresések terén idáig nem sikerült érezhető eredményeket produkálnia a Google nyomasztó fölényével szemben. A Bing keresőmotor élesítése a szoftveróriás részéről érezhető javulást hozott. Az eredmények önbizalomra adhatnak okot a Microsoftnak, amely rengeteg pénzt ölt az utóbbi időben a veszteséges online szolgáltatásaiba. "Elsőre nem tűnik nagy eredménynek az 1 százalékos fejlődés, de a mögötte meghúzódó trend pozitív", derült ki a StatCounter állásfoglalásából.

A szoftveróriásnak nagyon jót tenne egy keresési megállapodás a Yahoo-val, de az utóbbi időben elcsendesedtek az ezzel kapcsolatos pletykák. A keresőmotor elindítása további fejlesztésekre ösztönözte a Google-t. Maga Szergej Brin, a Google társalapítója vette kézbe a dolgokat és állítólag a cég fejlesztői gőzerővel dolgoznak a Google szolgáltatások minél előbbi továbbfejlesztésén. A Brin vezette csapat feladata, hogy meghatározzák, miben különbözik a Microsoft keresőmotorjának algoritmusa a Google-étól. Kifejezetten szokatlan, hogy a cég ilyen magas pozícióban lévő alkalmazottja foglalkozna a társaság napi tevékenységével.

Az elmúlt tíz év során számos keresőmotor próbálkozott megvetni a lábát a piacon, ám a Bing kiemelt figyelmet érdemelt Szergejtől, közölte korábban egy neve elhallgatását kérő belső forrás. A Google szóvivője szerint a cégnél folyamatosan zajlik a keresőmotor fejlesztése.

Szoftverek a köbön

A szoftveróriás korábban egyértelműen kiállt az offline, számítógépekre telepített szoftverek mellett, egyes vezetői szerint az úgynevezett cloud-szolgáltatások pénzügyi modellje sem ideális. "Igaz, nőni fognak mind a bevételek, mind pedig a haszon, de az árrés kisebb lesz", mondta el Ray Ozzie egy Szilícium-völgyben tartott technológiai eseményen.

Az olyan szintű szolgáltatásoknál, amik az Azure-on, a cég cloud-alapú fejlesztéseket lehetővé tevő platformján fognak megjelenni, alacsonyabb lesz az árrés, mint az olyan magas szintű megoldásoknál, mint amilyen az Exchange, a Microsoft levelező és naptár alkalmazása, tette hozzá a cég vezető szoftvertervezője. A Google Dokumentumok, és néhány más cég online irodai alkalmazásai azonban egyre inkább kezdik beérni funkcionalitásban offline vetélytársaikat, így lépéskényszerbe került a Microsoft. A cég már jó ideje elkezdte fejleszteni otthoni irodai szoftvercsomagjának cloud-alapú verzióját, amelynek része lesz a Word, az Excel, a Power Point, és egy jegyzetelő alkalmazás, amik a lehető legjobban hasonlítani fognak telepíthető verzióikra.

A Microsoft azonban komoly kockázatot vállal ezzel, a legjövedelmezőbb üzletága ugyanis az irodai szoftverek. Az Office otthoni verziója a cég legnépszerűbb terméke 150 dolláros árával. A vállalat első három negyedévnyi 14,3 milliárd dolláros üzemi eredményéből 9,3 milliárd dollárt az Office divízió termelt ki.

Az online alkalmazásokból a szoftveróriás a többi, reklámokkal megtámogatott oldalaira próbálja majd átcsalogatni a felhasználókat, hogy pótolja a kieső bevételeket, többek között a Bing keresőoldalra. A cégeknek a Google Dokumentumok használata után jelenleg is éves díjat kell fizetniük, de a Microsoft is hasonló megoldást tervez. Az új termék az Office 2010-el egy időben jelenik majd meg, 2010 első felében.

Gigászok harca

A Google legújabb dobása, a korábban csak böngészőként alig egy év alatt több mint 1 százalékos részesedést elérő Chrome böngésző kiegészítése, illetve egy saját fejlesztésű Linux disztribúcióval való kombinálása. A cég már a kezdetektől azt hangoztatta, hogy a webnek kell lennie a platformnak, és azt a böngésző hozhatja el a felhasználóknak. Ezért a Google Chrome Operációs Rendszert teljes mértékben az internetes használatra optimalizálták, és a víziójuk szerint néhány év múlva minden ember cloud-alapú, online szolgáltatásokon keresztül fogja a szoftvereket használni.

Néhány ütőkártyával már rendelkezik a cég, amivel talán sikerül a Windows dominanciáját megtörni. A keresőóriás bejelentése szerint számos céggel dolgozik már a Chrome OS-el, többek között az Acer, Asus, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, és a Toshiba is megtalálható a jelenlegi támogatók között. A szoftvert a kezdetekben kisebb gépekre, elsősorban netbookokra szánják. A nagyközönség először 2010-ben találkozhat az új operációs rendszerrel. Kérdéses, hogy az emberek mennyire hajlandóak minden dokumentumukat online tárolni. A személyes adatok kezelése számos internetes cégnél, a Google-nál, a Facebooknál is aggályokat vetett fel, de a jelek szerint a nagyközönség egyelőre nem riadt el az ilyen típusú szolgáltatásoktól.

Az online irodai alkalmazások még semmiképpen sem törték meg offline vetélytársaik dominanciáját, de ennek nagyobb valószínűséggel a még nem tökéletes működésük, bizonyos nem elérhető funkciók, és a felhasználók tájékozatlansága állhatott útjába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.