Előtérben a nyílt forráskódú rendszerek

A Nokia is a Google Androidra fog építeni?

A finn mobilóriás stratégiát vált az okostelefonok piacán, legújabb készüléke a Google Android operációs rendszerre fog épülni.

2009.07.13 15:00ictpress

A Nokia a nyílt forráskódú operációs rendszerre alapozza új okostelefonját, ami irányváltást jelent a legnagyobb mobilgyártó részéről. Az új, érintőképernyős készüléket a szeptemberi Nokia World konferencián mutatják be. A cég termékei teszik ki az eladott mobiltelefonok 40 százalékát, de az internetezésre, alkalmazások telepítésére kihegyezett készülékek között, mint az iPhone, vagy a BlackBerry Storm, az utóbbi időben piacot vesztett. A többi gyártó részéről fél tucat Android telefon jelenik meg év végéig.

A HSBC piackutató cég szerint a finn cégnek 2007-ben 47 százalékos részesedése volt az okostelefonok piacán, ami a következő nyáron már csak 35, év végére pedig 31 százalékot ért el. A piacnak ez az egy szegmense növekszik jelenleg, ezért minden gyártó számára kezd kritikussá válni. Az Androidra váltás, ami rengeteg külsős fejlesztést tesz elérhetővé a készülékre, kihátrálás a cég korábbi stratégiájából. Egy évvel ezelőtt a Nokia épp az Android és az iPhone térhódítása miatt vásárolta ki a Symbian többi tulajdonosát, és tette ingyenessé más gyártók számára is saját operációs rendszerét. A piac válasza a Symbian ingyenességére néma volt, miközben az iPhone tulajdonosok letöltöttek egymilliárd alkalmazást, az Androidra egy halom fejlesztő kezdett el alkalmazásokat gyártani, és egy sor gyártó jelentette be az erre a platformra épülő készülékét.

További érdekesség, hogy a Nokia N810-es internet tablet-et a rajongók sikeresen meghekkelték, és telepítették rá a Google operációs rendszerét, írta meg a Guardian.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.