Jailbreak módszerrel törik fel a mobilokat

Nem biztonságosak a feltört Apple mobilok

Egy iPhone készülék feltöréséhez el kell távolítani a mobiltelefont védő szoftverek nyolcvan százalékát, ami rendkívül nagy biztonsági kockázattal jár.

2009.07.02 19:01ictpress

"Ha fontosnak tartod a biztonságot, ne használj feltört iPhone mobilokat"- mondta Charlie Miller informatikai biztonsággal foglalkozó szakember a Syscan szingapúri konferencián. A szakember szerint az Apple mobiljainak a feltöréséhez el kell távolítani a készüléket védő szoftverek nyolcvan százalékát, ami rendkívül nagy veszélynek teszi ki, a feltört mobilok tulajdonosait.

Az Apple telefonjait általában azért szokták egy jailbreak nevű módszerrel feltörni, mert ennek használata lehetővé teszi, hogy olyan programokat futtassanak rajtuk, amiket nem árusítanak az Apple boltjában, vagy pedig árusítanak, de ingyen is be lehet őket szerezni. A feltört telefonok ezen kívül minden szolgáltató SIM kártyáját elfogadják, nem csak azokét, melyekkel a tulajdonosuk szerződést kötött.

Miller szerint a feltört Apple mobilok használata többek közt azért sem lehet biztonságos, mert a cég készülékei a Mac OS X operációs rendszer egy lebutított változatát használják, melyek nem támogatnak sok olyan platformot, melyet a rendszer számítógépeken futó változata támogat.

Ezek a platformok például a Java vagy az Adobe Flash pedig sok támadási lehetőséget nyújtanak, ezért ha képessé teszik a telefonokat a futtatásukra, akkor egyben megsokszorozzák mobiltelfonos internetezés veszélyeit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.