Az amerikai cég bővíti szolgáltatásai körét

A Google e-könyveket fog forgalmazni

A Google amerikai internetes cég bővíti szolgáltatásai körét, megcélozta az e-könyvek piacát, kihívást intézve az on-line könyvforgalmazás óriása, az Amazon ellen.

2009.06.02 19:12MTI

A kaliforniai, Mountain View-i központú Google év végéig tervezi megnyitni digitális könyváruházát, ahol több millió, nyomtatásban már nem kapható kötetet is forgalmazni fog. A keresőprogramjával nevet szerzett Google túl fogja szárnyalni az Amazont abban a tekintetben, hogy a könyveket minden webes hozzáféréssel rendelkező eszközről el lehet majd érni, legyen szó számítógépről, mobiltelefonról vagy e-olvasóról.
 
Az Amazonon keresztül letölthető e-könyvek ezzel szemben csak a cég által kifejlesztett Kindle olvasóprogrammal, az Apple-nek az azt futtató iPhone és iPod Touch készülékével olvashatók. További lényeges különbség, hogy míg az Amazon olvasói letölthetik és eszközükön tárolhatják a könyveket, addig a Google csak on-line hozzáférést biztosít majd az olvasmányokhoz, amelyek csak átmenetileg lesznek tárolhatók, hogy a böngészőkben off-line üzemmódban is lehessen azokat olvasni - közölte hétfőn Gabriel Stricker, a Google szóvivője.

S bár a könyvekért fizető olvasók folyamatosan hozzáférhetnek majd a Google Book Search-ön keresztül a kötetekhez, a szolgáltatás újdonsága miatt arról még nincs piaci visszajelzés, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek-e költeni olyan kiadványokra, amelyeket nem tölthetnek le számítógépükre vagy telefonjukra. Szakértők szerint a Google hatalmas előnye azonban a világelső internetes keresőszolgáltatásban rejlik: felhasználók milliói vehetnek meg azonnal könyveket, ha a címekre rákeresnek. 

A Google azt mondta, hogy a kiadók állapíthatják meg az árakat, bár bizonyos könyvek esetében, saját költségére, engedményeket tehet. Az Amazon átlagosan 9,99 dollárt számláz egy e-könyvért, ami csaknem egyharmada a keményfedeles könyvek 26 dolláros átlagárának. A Google új szolgáltatásához kapcsolódik egy jogvita: több kiadó panasszal élt, hogy az internetes vállalat számos esetben megsértette a szerzői jogokat a Book Search projekttel, amelynek keretében több mint 7 millió könyvet digitalizálnak. A cég tavaly megegyezésre jutott a szerzőkkel és a kiadókkal, de a megállapodás trösztellenes felülvizsgálatra az igazságügy-minisztériumhoz került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.