A keresőóriás nem érezheti magát biztonságban

A Facebook a Google ellenfele

A Google a keresők királya, olyan riválisokat utasított maga mögé mint a Yahoo és a Microsoft.

2009.05.26 10:16ictpress

A keresőóriás azonban nem érezheti magát biztonságban, mert a közösségi oldalak, mint például a Facebook újabb kihívást jelentenek, közölte a társaság egyik alkalmazottja. Ha az emberek a mindennapi élethez, a személyes döntésekhez keresnek online segítséget, akkor a Google keresései nem tűnnek elég bizalmasnak és hihetőnek. Az étteremválasztáshoz vagy a gyerek bölcsődéjének kiválasztásában a közösségi oldalaknak óriási az előnyük, közölte Ken Tokusei, a Google termékmenedzsere.

A barátoktól és ismerősöktől származó információ jóval bizalmasabb köntösben jelenik meg a közösségi oldalakon, mint a Google keresésekben, így utóbbi hátrányból indul, ha döntéshozást elősegítő céllal keres a felhasználó - tette hozzá a menedzser. Még nem jutottunk el oda, hogy a keresési találatokat mondjuk egy adott ismerős ajánlja, írja az AP. A Google már bevezette a segédeszközeit, melyek segítségével a felhasználók rangsorolhatják a találatokat és kitörölhetik a nem releváns linkeket, ám még sok a tennivaló - vélekedett Tokusei. Ahogy az internetezők egyre rutinosabbá válnak és gyakorlatot szereznek, egyre relevánsabb találatokat várnak el. A nemrég indult WolframAlpha átfésüli az internetet a keresett adatokért, majd elemzi és rendezi őket, nem pedig különböző weboldalak listáját nyújtja.

A Google is hasonló elven működik bizonyos keresések esetében, például ha Sony részvényre keresünk rá, vagy ha Tunézia fővárosára vagyunk kíváncsiak. Ám ezek mellett megtaláljuk a hagyományos oldalak listázását is - fűzte hozzá a menedzser a Google tokiói székhelyén megrendezett sajtóeseményen. A Google már számos eszközt és szolgáltatás fejlesztett ki a mobil operációs rendszertől az online szövegszerkesztőig, de az erőforrásainak 70%-át még mindig a keresésre összpontosítja.

A társaságnak a riválisaival (Yahoo, Microsoft) újra fel kell venni a kesztyűt, mivel a Microsoft nemrég bejelentette az új keresőjének, a Kumónak a megjelenését, valamint a Yahoo is átszervezi működését az új vezérrel az élén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.