Arcmimikánkat, hangulatainkat és mozdulatainkat is

Érzelmi reakciókat is kiválthat a Microsoft új irányítóeszköze

Arcmimikánkat, hangulatainkat és mozdulatainkat is felismeri majd a Project Natal néven elkeresztelt új mozgásérzékelő irányítóeszköz, amelyet még a kezünkbe sem kell vennünk.

2009.06.02 14:28MTI

A Microsoft Xbox 360 konzoljára megjelent forradalmi technológiát Peter Molyneux, a híres játékfejlesztő és Steven Spielberg filmrendező mutatták be Los Angelesben a szórakoztató informatikai kiállításon, az Electronic Entertainment Expón (E3-on) - adta hírül a BBC News (news.bbc.co.uk). Spielberg szerint a Natal egy olyan eszköz, amely "ablakot nyit a jövőbe." 

A rendező megjelenése az új berendezés bemutatóján nem véletlen, hiszen éppen az ő sci-fi filmjében, a Különvéleményben láthattunk hasonló mozgásérzékelő technológiát. Spielberg szerint korábban a legfőbb akadály, amely útját állta a videojátékoknak, pont az irányítóeszközök komplexitásában rejlett. 

Most úgy véli, hogy a Natal egészen újféle perspektívát nyithat a nagyközönség számára. "Ez végre nem egy olyan technológia, amely csak az ujjaid mozgását érzékeli, hanem egész emberi lényedet. Megismeri, hogy ki vagy valójában" - magyarázta. Az amerikai rendező a filmvilággal is párhuzamot vont. "Olyan ez, mint amikor az ötvenes években a négyzet alakú filmvásznát felváltotta a széles vásznú Cinesmascope technológia, illetve most nemrég az Imax, a hagyományosnál sokkal nagyobb méretű és felbontású képtechnológiát használó mozi. Erről szól a játékvilágban a Natal" - mondta. Peter Molyneux, a híres játékfejlesztő bemutatta, hogy a játékhoz tartozó szoftver virtuális kisfiúja, Milo - akit szintén forradalmian új mesterséges intelligencia vezérel - miként képes felismerni nem csak a játékos arcát, hanem még az arckifejezéseit, sőt a hangulatait is, és azoknak megfelelően reagálni.
 
Spielberg szerint ezáltal sokkal nagyobb szerepe lehet a játékos érzelmi reakcióinak, mint az eddig megszokhattuk. "Eddig a játékokban nem volt lehetőségünk arra, hogy sírjunk, mert a fejlesztők csak az adrenalintermelést növelték bennünk az izgalmak révén. Ezzel az új eszközzel viszont végre emóciókat is ki lehet váltani a játékosokból, akár azt is elérhetjük, hogy összetörjük a szívét" - fejtette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.