Smells like danger

"Szeretem a napalm szagát az Xbox-on"

A képernyőn látható dolgok szagával tennék élethűbbé a videójátékok világát a Birminghami Egyetem kutatói. Az általuk fejlesztett illatos játékokat katonák képzésére is felhasználják majd.

2009.05.18 19:45ictpress

"Ha csak hangokra és illatokra hagyatkozunk, nem tudjuk teljesen pontosan megállapítani mi zajlik körülöttünk. A fejlett érzékelés viszont életet menthet a harctéren."- nyilatkozta a Daily Mail-nek Bob Stone a Birminghami Egyetem professzora, aki a brit védelmi minisztérium támogatásával fejleszt szagokat kibocsátó videójátékokat, melyeket katonák képzésére is felhasználnak majd.

"Tegyük fel, hogy egy egység, egy olyan falun halad át valahol az arab világban, ahol mindig sült hús szag van délben. Ha nem érzik a megszokott illatokat az azt jelentheti, hogy az ellenség evakuálta a falut, mert támadásra készül."- mondja a professzor, aki szerint a szaglás egy rendkívül alábecsült jelentőségű érzékelési forma, annak ellenére, hogy bizonyos illatok megléte, vagy hiánya rengeteg információt hordozhat és figyelmeztethet a veszélyekre is.

A számítógépes játékok, melyekkel gyakran szimulálnak harci szituációkat, egyre nagyobb szerephez jutnak a katonai kiképzésében. Ha élethű illatokat bocsátanának ki a játékokat futtató számítógépek, az nem csak a leendő katonák érzékelését fejleszthetné, hanem élethűbbé is tehetné a szimulációt. A professzor szerint három - öt év alatt tudják majd megvalósítani azt a technológiát, ami lehetővé teszi az életszerű szag-szimulálást, így például azt is, hogy a játékok az égett gumi szagát bocsássák ki egy üldözéses jelenet során.

A Birminghami Egyetemen fejlesztés alatt álló eszköz sűrített levegő, ventilátorok és nyolc illatmintákat tartalmazó zselé segítségével keveri ki a játékokhoz illő szagokat. Jelenleg az égő elektromos vezetékek, a kórházak, a tüzelő fegyverek és kikötők szagait tudják érzékelhetővé tenni, de számos más aroma kikeverésén is dolgoznak. A brit tudósok mellett egy amerikai cég, a Trisenx is a játékok illatosításán dolgozik, és ha a fejlesztés alatt álló technológiák valamelyike beváltja a hozzáfűzött reményeket, akkor várhatóan a legnépszerűbb konzolok gyártói is alkalmazni fogják a módszert a játékaik élethűbbé tételére.

Ha ez megtörténik, a lövöldözős játékok rajongói világszerte elismételhetik majd a számítógépük előtt ülve az Apokalipszis Most című film egy híres mondatát: "szeretem a napalm illatát reggel".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.