Egy Microsoft Windowsban rejlő hibával kezdődött

A Conficker még mindig napi 50 ezer PC-t fertőz meg

A Conficker féreg még mindig nagy ütemben fertőzi a gépeket, és olyan cégeknél is előfordul, melyek a Fortune magazin 1000-es listájában is szerepelnek.

2009.05.26 07:37ictpress

A Symantec vizsgálatai szerint a vírus napi 50 ezer gépet fertőz meg, jelentette a legnagyobb biztonsági cég. "A média hype lassan teljesen elül a Conficker/Downadup körül, de még mindig széles körben terjed", panaszkodott a Symantec egyik munkatársa egy blogbejegyzésben.

A féreg tavaly kezdett el terjedni, elsősorban egy Microsoft Windowsban rejlő hiba miatt, ami lehetővé tette a rosszindulatú szoftver számára, hogy egész hálózatokat fertőzzön meg, valamint USB-eszközökre is átterjedjen. Jelenleg már több millió gépen található meg, és valószínűleg a világ legnagyobb botnetjét képezi, írta meg a Yahoo! News.

A probléma, hogy olyan cégek is áldozatul esnek a Confickernek, melyek millió dollárokat költenek kiberbiztonságra, és hálózataikban ilyen sokáig megtalálható a kártevő, akkor mint várhatunk a kisvállalkozásoktól", mondta el a Support Intelligence vezérigazgatója, és a Conficker Munkacsoport tagja, Rick Wesson.

A Munkacsoport olyan szervereket állított üzembe, melyek a fertőzött gépekkel kommunikálnak. Arra jutottak, hogy olyan Fortune top 1000-es cégeknél is megtalálható a vírus, mint a Microsoft. "Mindenkit elkapott". Eredetileg a szakértők arra számítottak, hogy április 1-én fog először lecsapni a Conficker által létrehozott botnet, de abban az időszakban csak egy frissítést végzett el a kártevő.

Mindmáig azonban nem intézett nagyobb akciót a hálózat, de nagyon nagy potenciált rejt magában. Meg kell találni az ellenszert, mondta el Wesson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.