A fül nem csupán érzékel

A fül is lehet biometrikus azonosító?

Érdekes személyazonosítási technikán dolgoznak egy brit egyetem kutatói. A módszer a fül által kibocsátott hangok alapján azonosítaná az egyént.

2009.04.16 19:28ictpress

Ennek alapja hogy a fül nem csupán érzékel, de saját hangokat is létrehoz, bár utóbbit csak szuperérzékeny mikrofonok képesek észlelni. Amennyiben a hangok minden egyes embernél másnak és másnak bizonyulnak, jelentősen fokozható lenne a call-centerek és a telefonos banki átutalások biztonsága, és jócskán lecsökkenhetne a megjegyzendő azonosító kódok száma. Az ellopott mobiltelefonok is használhatatlanná válnának, ha a módszert beépítenék az azonosítási folyamatba.

A fül által képzett hangok a belső fül spirál alakú csigájából erednek, a hangot a csigában található külső szőrsejtek mozgása idézi elő. A fülbe belépő hang megrezegteti ezeket a sejteket, a mozgás pedig felerősíti a hangokat, melyek így könnyebben eljutnak a belső fülbe. A folyamat során a sejtek tágulása és összehúzódása szintén hangokat generál, és ez az a pont, amit a szóban forgó biometrikai technika szeretne kiaknázni, mivel az így keletkezett hang minden embernél különböző.

A Southampton Egyetem tudósai most azt vizsgálják, hogy bizonyos tényezők például az életkor változása, átalakítják -e ezeket a hangokat. Ha nem, a fül valóban alkalmas a lehet a személyazonosításra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.