Fellépés a csalások és visszaélések ellen

Ujjlenyomat és fénykép kell a vízumkérelemhez

Az Európai Parlament új szabályozást fogadott el a biometrikus útlevelekre és vízumokra vonatkozóan.

2009.04.10 09:48ma.hu

Ez a Vízum Információs Rendszer (VIR) csomag negyedik eleme; a rendelet értelmében mindenki, aki a jövőben vízumért folyamodik, ujjlenyomatot és fényképet köteles az igénylés során benyújtani. Az adatgyűjtés elsődleges célja, hogy a vízumigénylés során a csalásokat és visszaéléseket elkerüljék.

A Parlament által elfogadott szabályozás a Bizottság korábbi javaslatának megfelelően került elfogadásra. A biometrikus személyazonosító kártyák integrálása a VIR-rendszerbe az ellenőrizhetőséget és a biztonságot hivatott szolgálni. Az adatbázisok összekapcsolásának célja az, hogy a személyazonosító csalásokat ki lehessen szűrni. A kérelem benyújtását követően minden ujjlenyomatot és fotót ellenőriznek; minden egyes adatot 59 hónapig őriznek meg, és akár új vízumigénylésnél újra használják azokat. Azok a gyermekek, akik elmúltak 12 évesek, ugyancsak a központi adatbázisba kerülnek. A 12 éves kor alatti vízumigénylők nem kötelesek ujjlenyomatot adni.

A VIR-rendszerről a vita 2004-ben kezdődött. Júniusban a Bizottság kijelölte a technikai fejlesztés irányát. A rendszer célja elsődlegesen az, hogy kiszűrje azokat az embereket, akiket egyszer valamelyik Schengen országból visszautasítottak és egy másik országban próbálkoznak a beutazással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.