Reprodukált ujjlenyomatok?

Reszkessetek betörők: látható a letörölt ujjlenyomat! is

Új módszert dolgozott ki az ujjlenyomatok azonosítására egy brit fizikus. Az eljárással akkor is azonosítható egy töltényhüvelyen hagyott ujjlenyomat, ha azt az érintés után letörölték.

2008.09.06 12:30MTI

A brit és az amerikai hatóságok remélik, hogy a John Bond által kidolgozott módszer segítségével megoldás nélkül lezárt aktákat nyithatnak meg újra, és ezúttal eljuthatnak a tettesekig is.

A hagyományos, száz évnél régebben használt ujjlenyomatvétel a tárgyon hagyott izzadságnyommal lezajló kémiai reakción alapul.

A megérintett tárgyak letörlése után azonban nem marad vissza elegendő izzadság ahhoz, hogy ez a kémiai folyamat lejátszódjon és megfelelő ujjlenyomatmintát adjon a nyomozáshoz.

Az új módszer kifejlesztésénél a brit kutatók azokra a hajszál vastagságú korróziónyomokra koncentráltak, amelyeket az izzadság sótartalma okoz a fémen, például egy töltényhüvelyen.

Az eljárás során egészen finom porral borítják be a fémet, majd erős elektromos töltést kapcsolnak rá, amelynek hatására a por a fém rozsdásodott apró pontjaihoz kötődik, ezáltal kirajzolja az ujjlenyomatot.

A technika még nem teljesen csalhatatlan, és vannak emberek, akik izzadságában nem választódik ki annyi só, hogy attól a módszerhez szükséges mértékig korrodáljon a fém - mondta Bond, aki a Journal of Applied Physics és a Journal of Forensic Sciences című szakfolyóiratokban ismertette a kifejlesztett technikát.

A döglött aktáknak is nevezett lezáratlan ügyek egy részét azonban újra elővehetik a bűnüldöző szervek, és a módszer segítségével perdöntő bizonyítékot szerezhetnek arra, ki töltötte meg a bűnügyben használt fegyvert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.