Eljött az érintőképernyős számítógépek ideje

Érintéssel is irányítható lesz a Windows következő verziója

A fejlesztők szerint technológiát alkalmazó, képernyőn keresztül irányítható számítógépeket széles körben használják majd a jövőben.

2009.03.27 10:59ictpress

A következő Windows az iPhone-hoz hasonlóan is irányítható lesz. Képeket nagyíthatunk, weboldalak között válogathatunk, és e-könyveket lapozhatunk majd az ujjaink mozgatásával a képernyőn, ha olyan számítógépünk lesz, ami képes feldolgozni az utasításokat. A Microsoft operációs rendszerének hetes, jövőre megjelenő verziójába épített érintőképernyős technológia segítségével az operációs rendszer mellett bizonyos programokat, például a következő Internet Explorert vagy a Windows Media Playert is kezelni lehet majd.

"Sokan szkeptikusak a munkánkkal kapcsolatban és azt mondják, hogy nem szeretnék az ujjlenyomatukat a képernyőn hagyni, de mi azt hisszük, hogy a hardverek fejlődése nyomán széles körben elterjed majd ez a technológia. Először valószínűleg a nyilvános helyeken, például internet kávézókban lévő számítógépeket és laptopokat irányíthatunk majd ezen a módon." - nyilatkozta Chris Bernard a Windows Touch egyik vezető fejlesztője a BBC-nek.

Bernard szerint a Surface tervezése során annyi tapasztalatot gyűjtöttek össze, melynek segítségével rendkívül népszerűvé tehetik majd az operációs rendszer új funkcióit. Bizonyos Microsoft programokat, például az Internet Explorer következő verzióját eleve úgy terveztek meg, hogy irányítható legyen a képernyőn keresztül is, a fejlesztők szerint azonban a következő Windows még azokat a programokat is valamilyen szinten érintés érzékennyé teszi majd, amikbe ez a technológia nincs beépítve.

"A legjelentősebb változás bevezetésére készülünk a számítógépek irányításában a grafikus interfész megjelenése óta. Több ezer ember mozdulatait elemeztük a fejlesztés során, és létrehoztuk az irányító mozdulatok univerzális szótárát. Az új technológia nem csak egy máz lesz a következő Windows-on, akik ezt az irányítást választják azok is teljes Windows 7 élményt kapják majd."- olvasható a fejlesztői blogon. Az élményre még néhány hónapot várnunk kell, mivel a következő Windows várhatóan a jövő év elején jelenik majd meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.