Videók ezrei váltak elérhetetlenné

Blokkolja a klipeket Angliában a Youtube

Videók ezreit teszi elérhetetlenné a Youtube az Egyesült Királyságban, mert vezetői nem tudtak megegyezni az angol előadóművészek szövetségével.

2009.03.10 13:31ictpress

Előfordulhat, hogy egy videoklipet alkotó hangfelvétel és film jogai egy nagy kiadónál vannak, az előadott szám zenéjének és szövegének jogait viszont egy másik, a zenészeket képviselő és jogdíjak begyűjtésével foglalkozó szervezet őrzi.

A Youtube-nak a nagy kiadókkal már valamilyen formában sikerült megegyeznie, a magyar Artisjushoz hasonló angol szervezettel, az Előadóművészek Jogvédő Szövetségével (PRS) viszont annyira elmérgesedett a vitája, hogy a vezetősége úgy döntött; hétfőtől videók ezreit teszi elérhetetlenné a szigetországban.

A videó megosztó oldal és a szervezet közötti szerződés ugyanis a közelmúltban járt le, és amikor a megújításáról kezdtek tárgyalni, a jogvédők a Youtube számára elfogadhatatlan feltételekhez kötötték a megállapodás meghosszabbítását. "Megfizethetetlen licenszdíjakat akarnak behajtani tőlünk ráadásul teljesen átláthatatlan módon. Még azt sem hajlandóak meghatározni, hogy mely videók után kellene fizetnünk - ez olyan mintha a lemezboltok arra kérnék a vásárlókat, hogy anélkül vegyenek cd-ket, hogy tudnák, hogy milyen zene van rajtuk. Minden egyes lejátszással pénzt veszítenénk, ha elfogadnánk a feltételeiket."- olvasható a Youtube fejlesztői blogján. Míg a videó megosztó oldal vezetői azt állítják, hogy költségeik többszörösére nőnének, ha beleegyeznének a PRS ajánlatába, a szervezet vezetője szerint a Youtube a zenészeken akar spórolni. "

A Google azt mondta nekünk, hogy a jelenleginél jelentősen kevesebbet akar fizetni a zeneszerezőknek. A cég olyan számokért nem hajlandó elfogadható összeget fizetni, amik a tulajdonát képező Youtube szolgáltatásának az alapját képezik, miközben a klipek nézettsége meredeken emelkedik."- olvasható Steve Porter a PRS igazgatójának közleményében, aki azt is nehezményezi, hogy a Youtube egyoldalúan, a tárgyalások közepén döntött a videók blokkolásáról. Az egymásnak ellentmondó állítások közül nehéz kihámozni az igazságot, az viszont biztos, hogy hétfőtől azokat a videókat, amik után jogdíj követeléssel léphetnek fel a kiadók vagy a zenei szövetségek hétfőtől nem nézhetik majd a Youtube-on az angolok.

Tekintve, hogy az előadóknak legalább annyira érdekében állna, hogy zenéik a népszerű internetes csatornán keresztül eljussanak a közönséghez, mint az azt közvetítő oldalnak, a jelenlegi helyzet a vita összes résztvevőjének károkat okoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.