Megérezték a csökkenést

4,6 százalékos visszaesés a mobileladásokban

2008-ban globálisan 6 százalékos növekedést tudhattak maguk mögött a mobilgyártók, de az utolsó negyedévben 4,6 százalékos esést hozott magával a gazdasági világválság.

2009.03.05 09:57ictpress

Mind az öt nagy gyártó megérezte a csökkenést az eladásokban, jelentette a Gartner. 1.22 milliárd mobilt adtak el, ebből 314,7 milliót az utolsó negyedévben, ami 4,6 százalékos esést jelent.

A viszonteladók hamar megérezték a kereslet iránti csökkenést, úgyhogy különleges ajánlatokkal próbálták meg készleteiket csökkenteni, ami rekord szintet ért el. Várhatóan az év közepére jut el egy olyan alacsony szintre a készlet, hogy elkezdődjön a feltöltés. Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy a piac addigra magára talál, és ez nem is várható 2010-ig. 2008-ra nézve a Nokia 472.3 millió készüléket adott el, ezzel a piac közel 38 százalékát szerezte meg. A Samsung áll a második helyen, 199,1 millió darabbal, és 16,3 százalékkal.

A Motorola eladásai elérték a 106,5 milliót, részesedése pedig a 8,7 százalékot. Az LG áll a negyedik helyen 102,5 millióval, ami a piac 8,4 százaléka. A Sony Ericsson 93,4 millió mobiltelefont adott el, részesedése 7,6 százalék.

A többi piaci szereplő összesen 248 millió készüléket értékesített, ami a globális kereslet 20 százaléka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.