Olaszországban fordult elő a legtöbb letöltés

Virágzik a játékszoftver-hamisítás Nyugat-Európában

Az Entertainment Software Association (ESA) napokban közzétett jelentése szerint milliószámra töltik le illegálisan a legnépszerűbb számítógépes játékokat a nyugat-európai országokban.

2009.02.23 13:45HENT

A legtöbb játékszoftvert Olaszországban és Spanyolországban töltötték le illegálisan az internetről - olvasható a videobusiness.com oldalon. Az ESA statisztikája a tizenhárom legnépszerűbb játékot vizsgálta, amelyeket csak tavaly decemberben mintegy 6,5 millió alkalommal töltötték le illegálisan Európában. A letöltések nagyobbik részét a két legnépszerűbb játék tette ki, amelyeket mintegy 4,8 millió alkalommal töltöttek le jogtalanul. A nyugat-európai országok közül 17 százalékos részaránnyal Olaszországban fordult elő a legtöbb kalózjáték-letöltés.

A második helyen Spanyolország áll (15,1%), míg a harmadik Franciaország (7,9%). Németország közel hét, Lengyelország mintegy hat százalékos aránnyal került be az első ötbe. Az ESA ügyvezető igazgatója szerint "a kalózkodás jelenti a legnagyobb veszélyt az innovációra, a művészi elkötelezettségre és a technológiai fejlesztésekre, amelyeket fogyasztók milliói élveznek világszerte. A kalózkodás egy olyan munkahely-gyilkos, amelyet a mai nehéz gazdasági helyzetben nem engedhet meg magának a világgazdaság."

A kutatás szerint az egy főre jutó illegális letöltések aránya Izraelben a legmagasabb, de a második helyen e kategóriában is Spanyolország áll. Kiemelkedően magas még ez az arány Olaszországban, Portugáliában és Lengyelországban is.

A kutatás annak az ún. Special 301 Report-nak a része, amely az Egyesült Államok kereskedelmi partnereinek szellemitulajdon-védelmi helyzetét összegzi, és amelyet évente készíttet el az USA Kereskedelmi Képviselete (US Trade Representative, USTR). A jelentést, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra, az International Intellectual Property Alliance (IIPA) készíti. Az IIPA a jelentéssel együtt javaslatot tesz arra, hogy mely országok kerüljenek föl a problémás, illetve melyek a szellemi tulajdonjogok megsértésében élen járó országokat tartalmazó megfigyelési listákra.

Idén az "IIPA Priority Watch List"-javaslatán tizenhárom ország szerepel: Argentína, Brunei, Kanada, Chile, Kína, Egyiptom, India, Indonézia, Mexikó, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Thaiföld és Oroszország. A huszonöt, "pusztán" problémás ország között helyet kapott Svédország, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Magyarország is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.