Mikor a hóhért...

Egy kínai cég beperli a Microsoftot

Egy kínai cég beperli a redmondi szoftveróriást, mert az nem fizette ki a kínaiak szellemi tulajdonának használatát. A szabad szoftveres közösség tagjai valószínűleg már egymás térdét csapkodják a gúnykacajtól.

2008.01.24 17:30ma.hu

A kínai Zhongyi Electronic beperli a Microsoftot - derült ki nemrégiben. Az ok: a redmondi óriáscég illegálisan használja a Zhongyi szellemi tulajdonának számító fejlesztést, ami kínai szótagok latin betűs rögzítését teszi lehetővé. A megoldást a Microsoft használja a Windows 95-ben, a 98-ban, a 2000-ben és az XP-ben - mindezidáig azonban csak a 95-ös felhasználásért fizette ki a licencdíjakat.

Bill Gates cége természetesen tagadja a vádat, mindenesetre egy pekingi bíróságra már megérkezett a kereset, a tárgyalás időpontja még nem ismert.

Itt jegyeznénk meg halkan: a Microsft volt az a cég, ami számos másik szoftvercéggel (jellemzően Linux-disztribúciók fejlesztőivel) úgy kötött megegyezést, hogy közölte: az együttműködés fejében eláll attól, hogy licencjogok miatt pert indítson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.