Koronavírus-járvány

Olcsó decathlonos búvármaszkot lehet átalakítani életmentő lélegeztető-szerkezetté - videó

A sima, filléres Decathlon teljes arcos búvármaszkot egy 3D nyomtatott lélegeztető szeleppel kiegészítve sikeresen próbáltak ki egy szükséghelyzeti lélegeztető maszkot, amivel a szubintenziv ellátásában légzést lehet segíteni a nagyon drága és ritka lélegeztető gépek kiváltására.

2020.03.24 02:30ma.hu

Először azzal vált ismertté a háromdimenziós nyomtatókkal foglalkozó Isinnova nevű cég, mikor orvosi felhasználású, a lélegeztetőgépek részét képező szelepeket kezdett el gyártani, hogy így segítse a kórházak munkáját: 24 óra alatt 100 darabot készítettek Chiari város kórháza számára.

Amikor a mindössze 14 dolgozót foglalkoztató olasz vállalkozás hírt szerzett arról, hogy a helyi kórházban hiánycikk több létfontosságú eszköz, amely a koronavírussal fertőzött betegek szenvedésein segíthet, felvette a kapcsolatot több mérnökkel és az észak-olaszországi Chiari város kórházával. Ott megvizsgálták az úgynevezett Venturi-szelepet: ez az eszköz kapcsolja össze az intenzív osztály betegeit és a lélegeztetőgépeket. Néhány órával később már elkezdődött az első 100 termék nyomtatása, melyeket azonnal a kórházba szállítottak. Sőt, 3D-s nyomtatókat vittek a chiari kórházba is, hogy meggyorsítsák a folyamatot.
   
"A kórházaktól megtudtuk, hogy kétségbeesve keresnek még több szelepet. Képtelenség volt újabb ellátmány beszerzése, a termelés ugyanis nem tudott lépést tartani az igényekkel" - mondta Cristian Fracassi, az Isinnova vezetője.

Egy szelepet legfeljebb nyolc órán keresztül lehet használni. A nyomtatott verzió előállítási költsége kevesebb, mint egy euró.
   
A projektben résztvevő cégek ingyen dolgoznak, de nem tervezik, hogy nyilvánosságra hozzák a dizájn alapjául szolgáló terveket. "A szelepnek nagyon apró csövei és lyukai vannak, 0,8 milliméternél is kisebbek, nem könnyű nyomtatni őket. Emellett nagyon figyelni kell arra, hogy a termék ne fertőződjön meg. Klinikai körülmények között kell végezni a termelést" - indokolta Cristian Fracassi, az Isinnova vezérigazgatója.

A 3D-s nyomtatással foglalkozó cég most egy újabb briliáns ötlettel állt elő, amely sokak életét mentheti meg. Az újabb, 3D printerrel nyomtatott megoldásuk révén egy sima, decathlonos sznorkelinges búvármaszkot másodpercek alatt át tudnak változtatni úgynevezett CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) noninvazív lélegeztetésre szolgáló maszkká. Az ezzel az eszközzel végrehajtott oxigénterápia számos komoly koronavírusos beteg számára jelent kezelési lehetőséget.

Mint ismeretes, a scuba diving légzőkészülékes búvárkodás, a freediving szabadtüdőzéses búvárkodás, a snorkeling (sznorkelezés, sznorizás) pedig felszíni úszás búvármaszkkal, légzőcsővel (ez a snorkel, erről kapta a nevét) és uszonnyal.

Az ötlet a Gardone Valtrompia kórház orvosának fejéből pattant ki. Renato Favero megkereste a céget, majd elmondta nekik, hogy megoldást keres a CPAP maszk-hiány kiküszöbölésére a szubintenzív terápia során, amelyre nagy szükség van a koronavírusos betegek kezelésekor. Egy vészhelyzeti lélegeztető maszk megalkotására törekedtek, a piacon már elérhető búvármaszk módosításával.

A szubintenzív osztályra az intenzív ellátás után kerülnek a betegek, a fokozott megfigyelés miatt. Itt még rajtuk van a monitor (vérnyomás, pulzus, oxigénszaturáció miatt), de nem kerül ide géppel lélegeztetett beteg, vagy olyan, aki nincs magánál.

Az "Easybreath" sznorkerling maszkot magáénak tudó Decathlon azonnal nyitott volt az együttműködésre. A 3D-s nyomtatott prototípis megfelelően működött, a kórházi dolgozók nagyon lelkesek voltak az ötletért.

A szokásos búvármaszkoktól eltérően ez ugyanis az arc teljes felületét lefedi, hogy a búvárkodók akadálytalan képet kapjanak úszás közben a körülöttük lévő víz alatti világról. A készülék alsó fele egy szűkített "légzőcső" található, ami a felszínen marad.

Az első sikerek ellenére az éles gyártás még ne kezdődött meg, szükség van még pár lépésre. De addig is igyekeznek használni a módszert, a betegeknek mindössze egy nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy hozzájárulnak az eszköz használatához a gyógykezelésük során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.