Rekordert alkottak

512 gigás SSD-vel támad a Toshiba

A Toshiba bejelentette, hogy rekordkapacitású flash alapú adattárolót sikerült alkotniuk, mégpedig egy 512 gigabájtos solid-state drive képében.

2008.12.18 12:03koac, ma.hu

Egészen mostanáig a 250 gigás kapacitás jelentette a plafont az SSD-k között, ám ez a Toshiba jóvoltából hamarosan megváltozik, a hardvergyártó ugyanis megduplázta az eddigi rekordot, és jövő tavasszal immáron 512 gigás 2.5 hüvelykes solid-state drive-okat kínál majd. Ezzel a készülékkel kapacitásban immáron valós vetélytársa lehet az SSD a hagyományos merevlemezeknek, ám árban valószínűleg továbbra is hatalmas különbség lesz az azonos méretű HDD-k és SSD-k között. Aki az 512 gigás verzióra vágyik az utóbbi típusból, annak valószínűleg igen mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia.

A magas árhoz persze megfelelő tartalom is párosul, nem csak a tárolókapacitás, hanem a magas sebesség és a hosszú élettartam képében is. Az új készülékek 240Mbps-os sebességgel olvasnak majd, míg az írási sebességük 200Mbps lesz. Ami az élettartamukat illeti, kereken 1 millió óráról, azaz 114 évről szól a fáma. Ennyi ideig bírja az eszköz meghibásodás nélkül.

A PC gyártók még a télen tesztelhetik a készüléket, s mint ahogy említettük várhatóan már jövő tavasszal piacra is kerülhet a rekorder SSD.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.