Okos megoldás

Elkészült a madárhatározó app

Okostelefonnal is azonosíthatjuk már a madarakat, leírások, képek és hangminták segítségével.

2016.04.19 14:05MTI

 
Madárhatározó mobilalkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület.

Magyarország első ilyen jellegű alkalmazása a hazánkban előforduló 157 leggyakoribb madárfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 269 színes illusztrációval, 203 madárhanggal és részletes fajleírásokkal.

Az applikáció egyaránt fut Android és iOS rendszereken.

Az alkalmazás azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, hogy milyen madarat láttak a kertben – írja az MME.

Szajkó /MTI Kovács Attila/

Az okostelefonos alkalmazásban a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadását követően választhatja ki a felhasználó a lehetséges fajokat – a program már egyetlen szűrési feltétellel is működik.

Az egyes fajok adatlapján a határozást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti. Megtalálható itt emellett a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is.

Az adatlapról internetes kapcsolattal tovább lehet lépni az MME honlapjára, ahol többet is meg lehet tudni az adott fajról.

Az alkalmazás a határozó mellett a memóriában szereplő összes madarat bemutató madárlexikon és fajfelismerő játék funkcióval is rendelkezik.

Sőt, a jelenleg is zajló fejlesztéseknek köszönhetően a felhasználók április végétől az MME Madáratlasz Programjához (MAP) is csatlakozhatnak megfigyelési adataik feltöltésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.