Szerencsére senki nem sérült meg a balesetben

Autóbusszal karambolozott a Google-robotautó

Elismerte a Google, hogy "részben" a szoftver hibájából karambolozott egyik tesztelés alatt álló önjáró autója.

2016.03.01 11:17MTI

A Lexus típusú kísérleti jármű február 14-én a kaliforniai Mountain View-ban ütközött össze egy autóbusszal igen kis sebesség mellett. A balesetben senki sem sérült meg, csak kisebb töréskár keletkezett.

A robotautó sávot akart váltani egy akadály kikerülése céljából, és több más autót is elengedett már, amikor sávváltás közben egy busz "beleszaladt". A robotautó mindössze 3, az autóbusz pedig 20 kilométeres sebességgel haladt, amikor az ütközés történt.

Az autóban ülő szakértő nem állította le a sávváltási manővert, mert abból indult ki, hogy elegendő lesz az idő a váltásra, vagy hogy szükség esetén a busz lefékez.

"Ebben az esetben egyértelműen bizonyos felelősség terhel bennünket, mert az ütközés nem történt volna meg, ha az autónk nem lett volna mozgásban" - ismerte el az informatikai óriáscég hétfői közleményében.

A baleset után igazítottak a szoftveren, így az önjáró autók most már abból indulnak ki, hogy kisebb a valószínűsége annak, hogy a buszok és más nagyméretű járművek előre engedik őket.

A Google-szoftverrel működő önjáró kísérleti autók hat év alatt már több mint kétmillió kilométert tettek meg, ez idő alatt bő egy tucatnyi baleset történt velük olyankor, amikor a szoftver irányítása alatt álltak. A karambolok többségében ember vezette autók hajtottak beléjük hátulról.

Olyan baleset, amelyben a szoftver lett volna a hibás, mindeddig nem fordult elő. Az autóban ülő "ellenőr" amúgy is rögtön beavatkozik, ha úgy érzi, hogy a szoftver túlterhelt.

A sofőr nélküli autóknak eddig főleg azt hánytorgatták fel, hogy túl óvatosan hajtanak és ezzel feltartják a forgalmat. Egy alkalommal rendőrök le is intettek egy robotautót, mert túl lassan haladt.

A Google most igyekszik úgy igazítani az algoritmusokat, hogy a robotautók gördülékenyebben beilleszkedjenek a forgalomba és feltételezzék azt is, hogy más autósok lelassítanak miattuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.