Adattolvaj

Tizenöt éves fiút vettek őrizetbe az utóbbi évek legnagyobb brit internetes adatlopásának gyanújával

Egy 15 éves fiút vettek őrizetbe hétfőn az utóbbi évek legnagyobb brit internetes adatlopási ügyében.

2015.10.26 20:49MTI

A fiatalkorú gyanúsítottat a Scotland Yard hétfő esti bejelentése szerint Észak-Írországban fogta el a helyi rendőrség. A bejelentés szerint a Scotland Yard kiberbűnözés elleni ügyosztálya és az észak-írországi rendőrség (PSNI) széleskörű együttműködése vezetett az egyelőre meg nem nevezett fiatal őrizetbe vételéhez.

A támadás az egyik nagy-britanniai internet- és telefonszolgáltató, a TalkTalk szervereit érte a múlt hét második felében.

A cég még hétfőn sem tudott teljes körű tájékoztatást adni arról, hogy a betörés mekkora károkat okozott, de a vállalat szerint továbbra sem lehet kizárni, hogy a hacker mind a 4 millió TalkTalk-előfizető személyes adataihoz - köztük postai és email-címükhöz, banki és hitelkártya-adataikhoz, születési dátumukhoz - hozzáfért.

A vállalat vezérigazgatója, Dido Harding a hétvégén elmondta, hogy email-üzenetet kapott, amelynek küldői "váltságdíjat" követeltek azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra az előfizetők eltulajdonított adatait. Harding szerint ugyanakkor egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a zsarolók azonosak-e azokkal, akik feltörték a TalkTalk szervereit.

A brit sajtó szerint több előfizető is arról számolt be, hogy telefonhívásokat kaptak, amelyekben a hívó a TalkTalk biztonsági illetékesének mondta magát, és pontosan tudta személyes adataikat. Több ízben a hívóknak állítólag sikerült is rászedniük a cég előfizetőit, akiknek bankszámlájáról esetenként több száz fontot leemeltek.

A cég tájékoztatása szerint ugyanakkor a betörők közvetlenül a TalkTalk adatbázisából nem tudták megszerezni az előfizetők bankszámla-hozzáférési adatait.

A szolgáltatót rendkívül éles bírálatok érték, mivel kiderült, hogy szakértők már jó ideje figyelmeztették a vállalatot biztonsági rendszereinek hiányosságaira.

Hétfőn a londoni alsóház belügyi bizottsága közölte, hogy hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.