Illegális bevándorlás

Okostelefonos alkalmazás segíti a migránsokat Szerbiában

Az applikáció arab, perzsa és angol nyelvű. Segítségével megtudhatják, hogyan kérhetnek menedéket Szerbiában, hol vannak befogadóközpontok az országban, milyen jogaik vannak.

2015.10.11 10:41MTI

A migránsok szerbiai útját segítő telefonos alkalmazást mutattak be Presevóban - írta vasárnap a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

Az Asylum in Serbia (Menedék Szerbiában) nevű alkalmazást a menedékkérők védelmével foglalkozó központ fejlesztette ki. Rados Djurovic, a központ vezetője elmondta: ez az első ilyen alkalmazás Európában.

A migránsok a program segítségével megtudhatják, hogyan kérhetnek menedéket Szerbiában, hol vannak befogadóközpontok az országban, milyen jogaik vannak, milyen segítséget kérhetnek. Megtalálják a szálláshelyek és egészségügyi intézmények címeit, valamint rendelkezésükre áll a naprakész árfolyamlista és időjárás-jelentés is. Az applikáció arab, perzsa és angol nyelvű.

A migránsok mozgását a hétvégén esőzések nehezítették, emellett a szerb-macedón határ melletti presevói befogadóközpontban többször is volt áramkimaradás, ami miatt szünetelt a regisztráció.

Macedónia felől naponta 2-4 ezer migráns érkezik Szerbiába, csütörtök reggel és péntek reggel között azonban a 24 óra alatt rekordnak számító mintegy hétezer ember érkezett a dél-szerbiai településre. Emellett egyre többen, körülbelül napi ötszázan lépnek be Szerbiába Bulgáriából is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.