Riasztja a szülőket, ha kell

Öngyilkosságra figyelmeztet az okostelefonos applikáció

Okostelefonos alkalmazást dolgoztak ki Dél-Koreában a fiatalok által elkövetett öngyilkosságok számának csökkentésére: a telefon riasztja a szülőket, ha a gyerekük feltételezhetően veszélyben van.

2015.03.16 10:38MTI

Az alkalmazás segítségével az öngyilkossággal kapcsolatos szavakat lehet kiszűrni a gyerekek által használt közösségi portálokon, üzenetküldő oldalakon és internetes keresésekben. Vélt veszély esetén a szülők üzenetet kapnak a mobiltelefonjukra - közölte pénteken a dél-koreai oktatási minisztérium.

"A fiatalok öngyilkossága olyan társadalmi problémává vált, amely rendszeres és határozott megelőző intézkedéseket tesz szükségessé" - áll a tárca közleményében.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közül Dél-Koreában a legmagasabb az öngyilkosságok száma: 2012-ben 100 ezer lakosra átlagosan 29,1 öngyilkos jutott, azaz napi negyven öngyilkosságot követtek el.

A fiatalok közötti öngyilkosságok száma elsősorban a diákok körében magas a felvételi vizsgák előtt. A tárca adatai szerint 2009 és 2014 között 878 iskolás lett öngyilkos, közöttük 118-an 2014-ben. A okok között legtöbbször a családi problémákat, a depressziót és a nagy iskolai nyomást említik.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, Magyarországon hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegélyszámot!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.