Lebuktak

Kínai internetbiztonsági vállalatot is megfigyelt az NSA

Felháborította a külföldi titkosszolgálatok megfigyelése a kínai Anity Labs internetbiztonsági céget.

2015.06.25 22:15MTI

Elítélte az Anity Labs kínai internetbiztonsági vállalat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálatának (GCHQ) kémtevékenységét több vírusvédelemmel foglalkozó információtechnológiai vállalat, köztük az Anity ellen.

Az északkelet-kínai székhelyű vállalat azon csaknem két tucat cég között szerepelt, amelyek szervereit, web- és emailes forgalmát amerikai és brit részről megkérdőjelezhető jogi alapon, az úgynevezett visszamodellezés eszközével vették megfigyelés alá.

Erről a napokban a The Intercept nevű híroldal közölt dokumentumokat, amelyeket Edward Snowden, az NSA volt alkalmazottja, a titkos adatgyűjtés úttörő kiszivárogtatója bocsátott a rendelkezésükre.

A Camberdada nevű projekt állítólag a biztonsági programok gyenge pontjait kereste, a kommunikációt figyelte, információkat gyűjtött, többek közt azzal a céllal, hogy a rendszerbe beszivárogva követhessen felhasználókat.

A célvállalatok között volt például a népszerű orosz Kaspersky Lab, az Avast és az AVG, viszont a listán nem szerepelt az amerikai McAfee vagy a Symantec, sem a brit Sophos.

Az Anity csütörtöki közleményében az internetbiztonsági vállalatok "haszonszerzés céljából történő megfigyelését" megvetendő cselekedetnek nevezte.

A 2000-ben alapított kínai vállalat több alkalommal is felhívta már a figyelmet magára egyes rosszindulatú szoftverek elsőként történő felfedezésével, azonosításával, illetve azok nyilvánosságra hozatalával.

A The Intercept utalt rá, a vírusirtók feltörése jelentős előnyökhöz juttathatja a titkosszolgálatokat, mivel így könnyebben lenyomozhatják a számítógép-használók tevékenységét. Az operációs rendszerek ugyanis nagyobb jogokat adnak a vírusirtók szolgáltatóinak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.