Több mint 20 ezer számítógépet szolgál ki

Hackertámadás miatt le kell cserélni a Bundestag informatikai rendszerét

Hackertámadás miatt le kell cserélni a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag több mint 20 ezer számítógépet kiszolgáló informatikai rendszerét.

2015.06.11 11:39MTI

A Süddeutsche Zeitung című müncheni lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportjának beszámolója szerint a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) a Bundestag specialistáival és egy német informatikai cég szakembereivel már több mint egy hónapja próbálja feltartóztatni és elemezni a Bundestag rendszerére mért támadást.

A BSI vezetője, Michael Hange csütörtökön tájékoztatja a Bundestag infokommunikációs ügyekkel foglalkozó bizottságát az eddig végzett munkáról. A lap szerint nem szolgál jó hírekkel, arról számol be, hogy a rendszer "totálkáros", a megoldás pedig egy új hálózat felépítése.

Az ismeretlen elkövetők több hónapig észrevétlenül tevékenykedtek és a rendszer valamennyi eleméhez hozzáférnek, így a több mint 20 ezer számítógépből álló hálózat elemeinek adatait tartalmazó címtárhoz (Directory Service) is, és rendszergazdai jogosultságot szereztek, vagyis átvették az irányítást a frakciók, a Bundestag összes tagja és a képviselők valamennyi munkatársának gépe felett.

Ugyanakkor a támadóknak nem sikerült behatolni a titkos minősítésű dokumentumokat - így az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Edward Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtő programjainak német vonatkozásait vizsgáló parlamenti bizottság iratait -, valamint a Bundestag dolgozóinak személyzeti anyagát kezelő, különálló és különlegesen védett hálózatokba.

A hackerek motivációja egyelőre ismeretlen, csak annyit tudni, hogy igen professzionálisan dolgoznak és támadásukat még nem sikerült kivédeni. Meglehet, hogy valamely külföldi titkosszolgálat megrendelésére tevékenykednek. Elképzelhető, hogy gazdasági vonatkozású adatokat akarnak megszerezni, de az is lehet, hogy képviselőkre nézve terhelő adatokat keresnek, amelyekkel aztán zsarolhatják őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.