Szerződésük van rá

NMHH: késett az MVM Net Zrt., ezért 12 millió forintos bírságot fizet

A cég késedelmesen teljesíti a hálózatkiépítés első ütemére és a szolgáltatás indítására vonatkozó kötelezettségeit: a szolgáltató vállalta, hogy az egyszámjegyű utak mentén és 9 nagyvárosban már az év elejétől biztosítja az előírt adatátviteli kapacitásokat.

2015.05.12 14:53MTI

FRISS

Az MVM Net Zrt. tudomásul vette a kiszabott büntetést - válaszolta a társaság az MTI-nek arra kérdésére, hogy élni kíván-e a fellebbezési jogával.

A hálózat kiépítéséhez kapcsolódó, februárban kiírt tender eredményére vonatkozó kérdésre azt közölte, hogy jelenleg is zajlik a rendszerszállító és a generálkivitelező kiválasztása.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 12 millió forint pénzbírságot szabott ki a 450 megahertzes (MHz) frekvenciahasználati jogosultságra kötött hatósági szerződés késedelmes teljesítése miatt az MVM Net Zrt.-vel szemben, és az elmaradt vállalások pótlására kötelezte: az előírt adatátviteli kapacitások biztosítására az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban - közölte az NMHH az MTI-vel kedden.

A hatóság megállapította, hogy az MVM Net Zrt. megsértette a 2014 április 30-án kötött szerződésében foglaltakat azzal, hogy késedelmesen teljesíti a hálózatkiépítés első ütemére és a szolgáltatás indítására vonatkozó kötelezettségeit: a szolgáltató vállalta, hogy az egyszámjegyű utak mentén és 9 nagyvárosban már az év elejétől biztosítja az előírt adatátviteli kapacitásokat.

Kiemelik: a hálózat elhúzódó kiépítése késlelteti a kormányzati célú szolgáltatások, csoportkommunikációs igények biztosítását, emiatt lassabban indul meg az állami és önkormányzati közszolgáltatások fejlesztése, egyes közszolgáltatások bevezetése és széleskörű elterjesztése.

A vállalás elmaradása miatt a hatóság a szolgáltatóval szemben az elektronikus hírközlésről szóló törvényben és a hatósági szerződésben rögzített jogkövetkezményeket alkalmazta az egyenlő bánásmód, a fokozatosság és az arányosság elve szerint, és 12 millió forint pénzbírságot szabott ki.

Emellett az NMHH kötelezte az MVM Net Zrt.-t, hogy június 30-ig biztosítson adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron, továbbá a 4. számú főút mentén Albertirsa és Szolnok, az M6-os autópálya mentén Dunaújváros, az M1-es autópálya mentén Tatabánya és Győr, az M7-es autópálya mentén Székesfehérvár és Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint az M3-as autópálya mentén Budapest és Gyöngyös környékén. Előírta azt is, hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egyszámjegyű útján.

Az NMHH a bírság mértékének meghatározásakor tekintettel volt arra, hogy az MVM Net Zrt. számára a pályázatában megjelölt technológiai megoldásokkal (CDMA) ellentétben, az LTE technológia alkalmazását tartja célszerűnek, és a váltást a hatósági szerződés lehetővé teszi. A bevezetni tervezett LTE technológia korszerűbb, ennek alkalmazása fejlettebb, szélesebb körű szolgáltatások lehetőségét biztosítja a jövőben.

Az elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben a szolgáltató a hatóság elnökéhez fellebbezhet, amely a pénzbírság megfizetését késlelteti - olvasható az NMHH közleményében.

A tájékoztatás szerint az NMHH az MVM Net Zrt.-vel 2014. április 30-án kötött szerződést, amely alapján 2014. május 1-jétől a szolgáltató jogosultságot szerzett a 450 MHz-es frekvenciablokkok használatára. A társaság kötelezettséget vállalt a frekvenciasávon a rádiótávközlő hálózat kiépítésére és üzemeltetésére a szerződésben foglalt részletszabályok mellett. A frekvenciahasználati jogosultság alapján e sávban a szolgáltató elsődlegesen kormányzati célokat támogató rendszert üzemeltethet, valamint nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatás célú igényeket is kielégíthet. Ez elősegíti a digitális közszolgáltatások fejlesztését Magyarországon.

A szerződésben a szolgáltató három - a megkötéstől számított 8, 15 és 20 hónapos - ütemben vállalta a hálózat kiépítését és azt, hogy az egyes ütemek lezárulását követő 45 napon belül írásos beszámolót nyújt be a hatósághoz. Az MVM Net Zrt.-nek az egyszámjegyű utak mentén és 9 nagyvárosban már 8 hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, és 20 hónap alatt országos szinten 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania.

Az első ütem lezárulását követően a szolgáltató február 10-én határidőben benyújtotta a beszámolót. Az általános hatósági felügyeleti eljárás május 5-én zárult le határozattal és a cég saját adatszolgáltatásán alapult, amelyben elismerte a hálózati lefedettségre és bázisállomások telepítésére vonatkozó első ütem szerinti késedelmét, illetve nem teljesítését - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.