Policy

"Meg kell győződniük arról, hogy személyes e-mailjüket nem használják hivatalos célra"

Hillary Clinton 2012-ben válasz nélkül hagyta az elektronikus levelezésére vonatkozó képviselői kérdéseket.

2015.04.15 22:30MTI

Hillary Clinton akkori külügyminiszter 2012-ben nem válaszolt egy képviselői levélre, amely azt firtatta, hogy magán e-mailről intézi-e a hivatali levelezését - közölte szerdán internetes kiadásában a The New York Times.

"Ön vagy minisztériumának bármely vezető munkatársa használt-e valaha is személyes e-mail-fiókot hivatalos ügyek lebonyolításához? - kérdezte a tárcavezetőtől Darrell Issa, a képviselőház felügyeleti és kormányzati reformbizottságának elnöke egy 2012. december 13-án keltezett levélben.

"Ha igen, kérem, nevezze meg a használt e-mail-fiókot" - tette hozzá Issa.

A külügyminisztérium 2013. március 27-én, röviddel Clintonnak a tárcától való távozását követően, a kérdést megkerülve, azt válaszolta, hogy a belső szabályzat értelmében az alkalmazottaknak "meg kell győződniük arról, hogy személyes e-mailjüket nem használják hivatalos célra".

Issa bizottsági elnök arra is rákérdezett, hogy a külügyminisztérium milyen irányelveket követ munkatársai nem hivatalos e-mailjeinek ügyében, beleértve azok archiválását és nyilvántartását.

A vasárnap óta elnökjelölt-aspiráns Clinton bírálatok kereszttüzébe került, amiért külügyminiszterként 2009 és 2013 között egy magánszerverről levelezett és nem a hivatalos rendszert használta. John Kerry, az amerikai diplomácia jelenlegi vezetője felkérte a tárca főellenőrét, hogy vizsgálja felül a házon belül alkalmazott dokumentációs és információszolgáltatási gyakorlatot.

A Rasmussen Reports szerdán megjelent, 1000 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 57 százaléka úgy gondolja, hogy Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök.

Ugyancsak az elnökjelölt-aspiránssal kapcsolatos hír, hogy kedden, feltehetően vandálok ledöntötték a volt first lady apjának, Hugh Rodhamnek a sírkövét a Pennsylvania állambeli Scrantonban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.