Zokon vették

Pekingben megbocsáthatatlannak tartják Hillary Clinton megbocsáthatatlanját

Peking nem kér Clintonnak a nőjogi aktivisták védelmében hangoztatott kritikájából.

2015.04.07 16:56MTI

Pekingben zokon vették, hogy Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter "megbocsáthatatlannak" nevezte öt női aktivista őrizetbe vételét Kínában, akik demonstrációt akartak szervezni a tömegközlekedési eszközökön előforduló szexuális zaklatások ellen - derült ki a külügyminisztérium szóvivőjének keddi nyilatkozatából.

A kínai parlament éves ülésszakának idején, a nemzetközi nőnap előtt elfogott öt nő érdekében már korábban közbenjárt London és az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Samantha Power, de sikertelenül. Hillary Clinton Twitter-üzenetében kategorikusan kijelentette: "A nőjogi aktivisták őrizetbe vételének véget kell vetni. Ez megbocsáthatatlan."

Hua Csun-jing, aki a jelenlegi kínai külügyi szóvivők közül az egyetlen nő, kijelentette: "Reméljük, más országok közszereplői tiszteletben tartják a kínai igazságszolgáltatás szuverenitását és függetlenségét." Mint mondta, az ügyet belügynek tekintik, amelyben az illetékes hivatalok a törvényeknek megfelelően járnak el. "Kínában joguralom érvényesül" - tette hozzá Hua kérdésre válaszolva szokásos napi tájékoztatóján.

A szóban forgó aktivisták, akiket a nyugati médiában "a kínai feminista mozgalom magjaként" emlegetnek, már több ízben hallattak magukról. Van köztük 25, 30 és 33 éves. 2012-ben például hajukat leborotválva tiltakoztak a felsőoktatási felvételiken a férfiak számára biztosított nagyobb kvóta miatt, máskor férfi vécéket foglaltak el, mert álláspontjuk szerint a nőknek több mellékhelység jár, mivel számukra hosszabb a várakozás ideje.

A családon belüli erőszak ellen ketten egy ízben úgy tiltakoztak, hogy fehér menyasszonyi ruhájukat vörös festékkel öntötték le és egy népszerű turisztikai helyen azt kiabálták, "igen a szeretetre, nem az erőszakra".

Sajtójelentések szerint a múlt hétre több mint 1100 aláírás gyűlt össze azok részéről, akik a szabadon engedésüket kérik. Külföldön a Facebook és a Twitter közösségi oldalakon indult kampány a kiszabadításukra. Állítólag több tízezren csatlakoztak a felhíváshoz.

Peking nem nézi jó szemmel a spontán utcai tüntetések kísérleteit, a közösségeket, járókelőket megmozgató demonstrációk tervét, az esetleg tömeg

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.