Négyezer háztartás számára lesz elérhető

Milliárdos fejlesztés a szélessávú internetért

Harminckét település mintegy négyezer háztartása számára teremti meg Pécs, Szentlőrinc és Sellye térségében a későbbi szélessávúinternet-használat lehetőségét az úgynevezett optikai körzethálózat, amelynek kiépítését idén tavasszal kezdi meg a Távnet Kft.

2015.03.18 15:04MTI

Az Ayudate cégcsoporthoz tartozó, e projekt megvalósítására másfél évvel ezelőtt alakult Távnet közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az őszig tartó, mintegy egymilliárd forintos, hetven százalékban európai uniós támogatást élvező fejlesztéssel százötven kilométernyi, föld alatt vezetett optikai kábellel teremtenek kapcsolatot a települések és az országos gerinchálózat között.

Az aggregációs pontok jellemzően az önkormányzatoknál lesznek, de a körzethálózathoz kapcsolódik minden általános iskola, Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, eMagyarország Pont is - írták. Hozzátették: a lakossági és vállalati előfizetők kiszolgálására csak a helyi hozzáférési hálózatokkal van mód, ezek létrehozására ősztől nyílik lehetőség.

A Távnet kiemelte: a beruházás célja digitális közmű létrehozása olyan településeken, ahol a szélessávú, azaz a másodpercenkénti legalább 30 megabites internetkapcsolat eddig nem, vagy korlátozottan állt rendelkezésre.

A nagy sávszélességű infrastruktúra megteremtésével hozzájárulhatunk a helyi gazdasági aktivitás élénkítéséhez, a vállalkozások versenyképességének növeléséhez, s így közvetve a térség foglalkoztatási és növekedési kilátásainak javításához, az életminőség növeléséhez - hangsúlyozták.

Megjegyezték: a technológiailag "jövőálló", a lokális, a regionális és az országos igényeket is kielégítő távközlési hálózat, valamint a később kiépülő helyi hálózatok hosszú távon garantálják a nagy sávszélességű internet használatát az intézmények, a háztartások és a vállalkozások számára.

A projekt részeként a helyi lakosság, a vállalkozások és a közintézmények dolgozói alapfokú informatikai, internet-használati képzésben vehetnek részt - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.