Személyazonosság-tolvajlás

Jó évük volt a hackereknek

A számítógépes bűnözők több mint egymilliárd személyes adatokat tartalmazó feljegyzést loptak el tavaly.

2015.02.16 07:00ma.hu
freedigitalphotos.net/hyena reality

A Gemalto kutatása szerint a hackerek több mint egymilliárd személyes adatokat tartalmazó feljegyzést emeltek el tavaly, 78 százalékkal többet, mint 2013-ban. A Breach Level Index (BLI) adatai szerint világszerte összesen ezerötszáz jelentősebb adatlopás történt; az esetek több mint felében személyazonosság-lopásra használták az ebül szerzett adatokat.

Az adatlopások 55 százalékát „rosszindulatú kívülállók” követték el. Az információk 25 százaléka véletlen adatvesztés, 15 százaléka pedig „rosszindulatú bennfentesek” miatt szivárgott ki. Az államilag támogatott hackertámadások során az adatok 4, míg a hacktivisták akcióinak köszönhetően 1 százaléka került idegen kézbe.

Egyértelmű, hogy a kiberbűnözők stratégiát váltottak. Az azonnali hasznot hajtó hitelkártyaadat-lopással szemben egyre inkább a személyes adatok eltulajdonításában rejlő hosszú távú lehetőségekre koncentrálnak” – mondta a Daily Dotnak nyilatkozva Tsion Gonen, a Gemalto alelnöke.

A személyazonosság-lopás lehetővé teszi új, csalásra használt hitelszámlák nyitását, bűnszervezetek által használt hamis személyiségek gyártását és más komoly bűncselekményeket is lehetővé tesz” – húzta alá Gonen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.