Csomagban árult

Majdnem egymilliárd dolláros bírságot kapott a Qualcomm

A kínai versenyhatóság szerint a chipgyártó megsértette a monopóliumellenes törvényt.

2015.02.11 05:30ma.hu

A kínai kormány 6,088 milliárd jenes (975 millió dolláros) büntetést szabott ki a Qualcomm-ra. A chipgyártónak azért kell fizetnie, mert a felügyeleti hatóság szerint megsértette a monopóliumellenes törvényt. A Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság több mint egyéves vizsgálat után döntött a bírság kiszabásáról. A Qualcomm közölte: elfogadja a határozatot, és fizet. megéri, hiszen így - bizonyos kompromisszumokkal - nem kell változtatnia a jól bejáratott üzleti modelljén.

A Qualcomm bevételei nagy részét szabadalminak licenceléséből szerzi. A cég eddig „csomagban” árulta a technológiáit – ami azt jelentette, hogy a mobiltelefonokat és az azokba való chipeket gyártó cégeknek olyan szabadalmakat is meg kellett vásárolniuk, amelyekre valójában nincs is szükségük. A kínai hatóságok most arra kötelezték a gyártót, hogy külön, a drága „extrák” nélkül is tegye elérhetővé a 3G-s és 4G-s készülékek gyártásához szükséges technológiáit. A vállalat a licencelési tarifáit is leszállítja majd, hogy végre összhangba kerüljenek a megszokott iparági tarifákkal.

Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója szerint vállalata a változtatásoknak köszönhetően tulajdonképpen „kedvezőbb helyzetbe” kerülhet Kínában. Szavait a Bloomberg gyorselemzése is alátámasztani látszik, amely szerint a bírság hírére 3,1 százalékkal emelkedett a cég részvényeinek értéke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.