Megelőzés vagy kutakodás?

A "brit NSA" is törvénytelenül kémkedett az állampolgárok után

A hírszerző ügynökségeket felügyelő bíróság szerint a mobiltelefonos és internetes kommunikációval kapcsolatos adatok gyűjtése illegális volt.

2015.02.08 14:00ma.hu

A hírszerző ügynökségeket felügyelő brit bíróság szerint a Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) törvénytelen eszközökkel gyűjtött adatokat az állampolgárok mobiltelefonos és internetes kommunikációjáról. A GCHQ évek óta szorosan együttműködik az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA), amelynek keretében rendszeresen megosztották egymással az elektronikus eszközökkel begyűjtött adatokat is.

A személyes adatok védelmével foglalkozó szervezetek üdvözölték a döntést. Egyes szakértők szerint viszont korai az öröm: a bírósági döntés sem fogja megakadályozni az összedolgozó ügynökségeket, hogy adatokat cseréljenek egymással. 

"A bíróság döntése fontos mérföldkövet jelent" – jelentette ki a New York Times-nak nyilatkozva Ian Brown, az Oxfordi Egyetem információbiztonsággal és személyes adatokkal foglalkozó tanszékének professzora. "Nem fogja meggátolni a hírszerző ügynökségeket abban, hogy megosszák egymással az információikat. De az sem valószínű, hogy szigorúbb felügyelet és ellenőrzés nélkül folytathatják majd eddigi nagyszabású hírszerzési tevékenységüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.