Szivárogtatás

Snowden a kiberháborúról: "Több vesztenivalónk van, mint bárki másnak"

Az NSA-botrány kirobbantója szerint az USA kiemelt célpontot jelent az ellenséges országok hackerei számára.

2015.01.10 15:00ma.hu

Edward Snowden szerint az egyre pusztítóbbá váló kiberháborúnak beláthatatlan következményei lehetnek az Egyesült Államokra nézve. „Minden eddigi internetes akció, valamennyi online támadás, amivel eddig találkoztunk, láncreakciót indított el. Olyan következményekkel járt, amelyek még magukat a támadókat is meglepték” – jelentette ki az NSA-botrány kirobbantója Moszkvában, a PBS Nova Next című műsorának nyilatkozva. – Az a gonosz kis vírus, amit rászabadítunk mások magánéletére, mindannyiunk személyes rendszereire az interneten, hajlamos önállósítani magát, és egyszer csak arra eszmélünk, hogy ott állunk a Jurassic Park kellős közepén. Ráadásul egyelőre semmilyen eszközünk sincs arra, hogy megakadályozzuk ezt.”

Snowden szerint az USA nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ennyire elfajult a helyzet. Sok olyan ország van, amely az amerikai hadsereg számítógépes támadásai miatt kezdte el fejleszteni a saját internetes arzenálját. „Mi robbantottuk a világméretű kiberháborút, amikor a Stuxnet program keretében támadást indítottunk az iráni atomprogram ellen – jelentette ki. – Ez egyfajta megtorló akcióra sarkallta Iránt: rájöttek, mennyire felkészületlenek voltak.”

Snowden szerint a Sony Pictures és a Las Vegas Sands számítógépes hálózatai elleni támadások is azt mutatják, hogy az USA kiemelt célpontot jelent az ellenséges országok számítógépes kalózai számára. „Több vesztenivalónk van, mint bárki másnak” – húzta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.