Pentium és Celeron processzorok is debütáltak

Lassan a fizika határait feszegetik a CPU-k

Az Intel ötödik generációs Core processzorai minden korábbinál alacsonyabb fogyasztással, ugyanakkor még nagyobb teljesítménnyel bírnak, a grafikus képességek javulása mellett.

2015.01.05 17:00ma.hu
Forrás: Intel

Bejelentette legújabb, 14 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkáit az Intel; a Core processzorcsalád immár ötödik generációja érkezett meg. Összesen 28 új központi vezérlőegységről számolt be a vállalat, melyek közül 14 modellt szán az otthoni és üzleti felhasználóknak, 10 változat mindössze 15 wattos fogyasztással bír (Intel HD grafikus vezérlő használata mellett), 4 típus pedig 28 wattos fogyasztással rendelkezik - a megnövekedett disszipáció oka az Intel Iris integrált GPU.

A Las Vegas-i Consumer Electronics Show idejére időzített megjelenéssel a chipgyártó még nagyobb általános és grafikus teljesítményt nyújt a felhasználóknak, alacsonyabb fogyasztás, azaz hosszabb mobil üzemidő mellett. Ezen kívül néhány új szolgáltatás is megjelenik a lapkákban, mint például az Intel Wireless Gigabit támogatása, de mielőtt rátérnénk ezekre, nézzük meg kicsit alaposabban az új lapkákat közelebbről.

Szemben a negyedik generációval, 35 százalékkal több tranzisztor dolgozik az új lapkában (960 millió vs. 1,3 milliárd), úgy, hogy közben 131 négyzetmilliméterről 82 négyzetmilliméterre (37 százalékkal kisebbre) csökkent a CPU mérete, köszönhetően a kisebb csíkszélességnek. A kapuszám növekedése együtt járt a teljesítmény emelkedésével; az Intel saját állítása szerint 22 százalékkal nőtt a grafikus teljesítmény, a videokonvertálás tempója pedig 50 százalékkal lett jobb, miközben változatlan paraméterek mellett 1,5 órával több üzemidőt kaphat a mobil környezetben dolgozó. Az adatok a Core i7-4600U és a Core i7-5600U összehasonlításából származnak.

A második generációs Tri-Gate 3D-s tranzisztorokat alkalmazó lapkák jelentős részét a GPU adja. A saját grafikus vezérlőt is tartalmazó processzorok esetében is hasonló méretcsökkenés figyelhető meg: a korábbi, 181 négyzetmilliméteres felület 133 négyzetmilliméterre csökkent (kétmagos kialakításról beszélünk), miközben a negyedik generáció 1,3 milliárdos tranzisztorszáma 1,9 milliárdra hízott.

De nem csak nyers erő tekintetében jelentenek újdonságot az új lapkák; az amerikai vállalat Realsense technológiája segíti a 3D-s térérzékelést, érintés nélküli vezérlést, arcmozgás-felismerést kínál. A Voice Assistant révén a felhasználó hangjával való utasításkiadás került processzorszintű támogatásra, pontosabban ez a már meglévő, böngészőkben és alkalmazásokban használható funkció fejlődött tovább, összesen 10 nyelv támogatásával (a magyar sajnos nincsen benne).

És említést érdemel a vezetékmentes technológiák intenzív supportja is. Az Intel WiDi 5.1 megjelenésével a wireless adatátvitel, megjelenítés biztonságosabbá és jobban kezelhetőbbé vált; már akár 4K-s (Ultra-HD) tartalmak megjelenítésével is megbirkózik a technika.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.