Intel Core M

14 nanométeren az Intel processzorai

Szinte már hihetetlen, milyen mértékben miniatürizálták a processzorokat az Intelnél. Magas teljesítmény alacsony energiafelhasználással - a részletekért kattintson!

2014.08.12 14:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Intel

Az Intel bemutatta az új, 14 nanométeres gyártástechnológiájával készített legújabb Intel Core M processzor mikroarchitektúráját. Az új gyártási folyamat és mikroarchitektúra lehetővé teszi a korábbinál vékonyabb, csendesebben működő és korszerű hűtésű eszközök gyártását a szerverektől a személyi számítógépeken át a "tárgyak internete" (Internet of Things - IoT) körében alkalmazott eszközökig.

A fejlesztéseknek köszönhetően a processzor energiafogyasztása (TDP) több mint a felére csökkent a CPU-k korábbi generációjához képest, ugyanazon teljesítmény és még jobb akkumulátoros üzemidő mellett.

A 14 nanométeres gyártástechnológiát az Intel a világon elsőként alkalmazta tömeggyártáshoz. A megoldás második generációs Tri-gate (FinFET) tranzisztorokat használ, amelyek teljesítményüket, tranzisztorsűrűségüket és költséghatékonyságukat tekintve is piacvezetők.

Az első Intel Core M processzort alkalmazó rendszerek még az év vége előtt a boltok polcaira kerülnek, míg az OEM termékek 2015 első felétől érhetők majd el. Hazai megjelenésről a vállalat PR-ügynöksége egyelőre nem tudott nyilatkozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.