Közúti ellenőrzés a jövőben

Jogsi helyett telefont kér a rendőr

Jó napot kívánok, okostelefont, forgalmit kérem átadni szíveskedjen!

2014.12.11 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Feledékenyeknek igazán jó hír, hogy a jövőben okostelefonunk elegendő lehet annak igazolására, hogy jogosultak vagyunk autót vezetni (már ha nem maradt otthon a mobil eszköz is). A jogosítványt ugyanis felválthatja egy ingyenes app a jövő évben, melyen keresztül a közúti ellenőrzést végző "szerv" meggyőződhet mindarról, amihez most még papíralapú (vagy műanyag) kártya szükséges. Feltéve persze, ha Iowában (Egyesült Államok) állít meg a rendőr...

Az állam közlekedési minisztériuma a tervek szerint 2015-ben teszi szabadon letölthetővé a mobilappot, melynek segítségével bármikor igazolható a jogosultság (az USA-ban számos helyen a jogosítványt használják személyi igazolvány helyett is). Ezzel Iowa lehet az első az Egyesült Államokban, ahol digitális személyi azonosító dokumentumokkal lehet érvényesülni.

Ehhez persze alapvető fontosságú a megfelelő biztonság; ráadásul nem csak saját adataink védelmére (amit PIN-kóddal vagy biometriai azonosítással óvhatunk illetéktelenektől). A ravasz amerikaiak arra is gondoltak, hogy ne legyen könnyű visszaélni egy egyszerű Photoshop-trükkel - valamilyen, valószínűleg digitális vonalkód-szerű hitelesítésnek is szerepelnie kell majd a megjelenített képen, amivel a rendőr meggyőződhet arról, hogy az általa látott kép nem manipulált.

Ez a lépés lehet az igazi "tárcagyilkos", hiszen napjainkra csak az irataink maradtak fizikai valójukban zsebünkben, fizetésre már - akár itthon is - számos helyen használhatjuk okostelefonunkat, annak NFC-képessége révén. Aki pedig igazán a 21. században akar élni, már akár Magyarországon is beruházhat olyan nyílászárókba, amelyek távolról, telefonnal nyithatók és zárhatók. Vagyis csupán egyetlen eszközt - az okostelefont - kell majd magunknál tartanunk, amivel mindenféle ügyes-bajos dolgunkat elintézhetjük.

Csak el ne hagyjuk, mert akkor jön a (digitális) rémálom!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.