Felmérték

Okostelefonok: okos alkalmazások okos felhasználókkal?

Az okostelefonok webes adataira épült az a kétéves nemzetközi kutatás, mely december végén zárul Szegeden: a FuturICT.hu nevű program során először hasznos alkalmazásokat fejlesztettek ki, majd az azokat használók adatait elemezték.

2014.11.13 17:52MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A több mint 1,5 milliárd forintból megvalósult program egy európai összefogás része, amelyben a kontinens szinte összes országa részt vesz. A magyar csoportot a Szegedi Tudományegyetem vezette, de a konzorciumban részt vett az egyetem projektcége, a DEAK Zrt., a Budapesti Műszaki Egyetem projektcége, a VIKING Zrt. és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem is - hangzott el a projektzáró sajtótájékoztatón, csütörtökön, Szegeden.

A száz százalékos támogatási intenzitású programban a szegedi egyetemre több mint 697 millió forint támogatási összeg érkezett, az ELTE 350 millióval-, a DEAK Zrt. 180 millióval-, míg a BME VIKING Zrt. 366 millió forinttal gazdálkodhatott.

A projekt célja az volt, hogy az informatikai, a komplex rendszerek tudománya és a társadalomtudomány határterületére eső, élvonalbeli tudományos feladatokba fiatal kutatókat és hallgatókat vonjon be, és magas színvonalú képzést biztosítva növelje a hazai szakemberek felkészültségét, munkaerő-piaci lehetőségeit. Emellett fontos volt, hogy a magyar szakemberek részesévé váljanak a témákban dolgozó nemzetközi kutatás-oktatási hálózatoknak is.

Jelasity Márk, a projekt szakmai vezetője elmondta: a projekt során olyan okostelefon-alkalmazásokat dolgoztak ki, melyekkel a felhasználók bekapcsolódhattak a kutatásba. Az ELTE kutatói például a szabadon elérhető adatokból megalkottak egy Twitter adatbázist, amely nagyon népszerű volt a résztvevő felhasználók közt. Az egyik új alkalmazás egy növény felismerő program, melynek segítségével egy levelének fotója alapján beazonosítható az adott növény. Az új képfeldolgozó alkalmazással pedig 3D modellezés végezhető el. Az alkalmazások mellett számos olyan részprogramot dolgoztak ki, melyek a felhasználókat segíthetik például a levelezés, a kommunikáció kezelésben. Emellett részprogramok segítik a fájlok letöltését, vagy az adatmegosztásokat.

A szakember korábban az MTI-nek elmondta: a projektet az indokolta, hogy jelenleg szinte mindenkinek egy erős számítógép van a zsebében, az okostelefonjában. Ezt használják az emberek a különböző webes szolgáltatásokra. Ennek következtében rengeteg adat keletkezik, amelyek magánvállalatoknál csapódnak le, és a cégek ezt arra használják, hogy saját szolgáltatásaikat optimalizálják. Ezt a hatalmas mennyiségű adatot kutatásokra, tudományos kérdések megválaszolására is lehet használni, például a járványok terjedésének modellezésére, követésére, a pénzpiacok működésének megfigyelésére, társadalmi folyamatok, például a katasztrófákra adott válaszok kutatására, szociális hálózatok feltérképezésére.

Az így kinyert adatokat végül speciális algoritmusok elemzik, megőrizve a felhasználók névtelenségét – hangsúlyozta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.