Jingle Bells

Már a Mikulást is megfigyelik

Ezúttal nem csak az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság "követi nyomon" az öreg fehérszakállú útját, hanem a Google is beszáll a "Mikulásfigyelő bizniszbe".

2014.12.04 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NORAD

Idén is "nyomon követik" a Mikulás útját. A nyugati kultúrában a karácsony forrt össze a piros ruhás, játékokat hozó öregember meséjével, így pár hetet még kell várni, mire "élesednek" a megfigyelőeszközök. Ezúttal azonban nem csak a NORAD (North American Aerospace Defense Command, Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság) elégíti ki a gyerekkori élményekért rajongó felnőttek kíváncsiságát, a "buliba" beszáll a Google is.

A fenti képen a NORAD visszaszámlálója látható, mely a karácsonyig, pontosabban a Mikulás útnak indulásáig hátralevő időt mutatja. Az alábbi képen ugyanezt láthatjuk, csak Google-köntösben. A két szervezet egyébként nem erőltette meg magát különösebben, ami a kreativitást illeti: mindkettő virtuális északi-sarki túrát kínál az érdeklődőknek, a Mikulás birodalmának felfedezését ígérve. Minden nap más és más játék várja a weboldalakat felkeresőket, így próbálja meg fenntartani az érdeklődést a NORAD és a Google is. Szerencsére reklámokat egyik oldalon sem látunk.

Forrás: Google

Míg a Google az új fiú a Mikulás útjának "megfigyelésében", addig a NORAD már 1955 óta játssza a játékot az angolszászokkal. Minden az amerikai Colorado Springs-ben, egészen pontosan a Sears Roebuck nevű boltban kezdődött: az áruház újsághirdetésében hívta meg a környékbeli gyerekeket egy találkozóra a Mikulással. Csakhogy a dátumot elírták, így az egyik gyerek azzal a kéréssel fordult a NORAD elődjéhez, a Szárazföldi Légvédelmi Parancsnoksághoz (Continental Air Defense Command), hogy segítsenek a Mikulásnak idejében odatalálni az őt váró gyerekekhez.

Itt meg is akadhatott volna a történet, de a légvédelem parancsnoka szerencsére maga is gyerekbarát volt, így eleget tett a kérésnek. Csapatát arra utasította, hogy radarjelekkel segítsék a Mikulást, aki így végül időben meg is érkezhetett a rá váró kicsikhez. Ebből az esetből aztán hagyomány lett; a NORAD pedig már több mint 60 éve részt vesz a kedves történet fenntartásában.

És hogy a légvédelem milyen eszközökkel tudja ellátni a "feladatot"? 47 radarállomással Kanada és Alaszka területén, geoszinkron műholdakkal és nagysebességű kamerákkal, valamint CF-18-as, F-15-ös, F-16-os és F-22 vadászgépekkel. És míg előbbieket természetesen nem mozgósítják a játék kedvéért, azért nem végez teljesen "kamutevékenységet" a NORAD ezen a téren: a Microsoft Bing technológiáját alkalmazza a Mikulás haladásának "megsegítésére".

A Google ugyanakkor szinte biztosan eltér ebben a NORAD-tól: saját Google Maps szolgáltatása révén "követhető nyomon" a Mikulás amerikai útja.

Mikulás vs. Télapó
A hagyományok alapján régebben ismert "Mikulás" elnevezés a képzeletbeli ajándékosztó elnevezésére, a háromkötetes etimológiai szótár szerint, 1856-tól eredeztethető és egy olyan "lény", illetve mesealak elnevezése, aki december 6-án, Szent Miklós napján megajándékozza a gyermekeket. Szélesebb körben Télapó magyarországi elterjedése az 1950-es évekre tehető. A Szovjet import Télapó (Gyed Moroz), illetve a már korábban is talán létező kifejezés kizárólagossá tétele a Rákosi-korszakban történt meg Magyarországon. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.