Infokommunikáció

Néhány éven belül megduplázható a szoftverexport

Az infokommunikációs (IKT) szektor szoftver és szolgáltatásexportja jelenleg mintegy 275 milliárd forint, és évente 20 százalékos bővülést mutat, a szektor exportja reálisan 3-5 éven belül megduplázható.

2014.12.03 11:51MTI
freedigitalphotos/stuart miles

Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) alelnöke hozzátette, hogy mindez 10-15 ezer munkahely létrehozását segítené elő, GDP-hatása pedig 500-1000 milliárd közé tehető.

Kifejtette, hogy a szoftverpiac folyamatosan és gyorsan növekszik, és Magyarország részvétele ezen a piacon növelhető. Ehhez szükség lenne a szakemberképzés növelésére, az innovatív termékek és a startup vállalkozások támogatására. Ismertette, hogy a hazai IKT szektor árbevétele fele-fele arányban oszlik meg a külföldi multinacionális és a magyar, illetve magyar részvételű vállalkozások között.

A hazai kis- és középvállalkozások az árbevétel 29 százalékát, a startup vállalkozások a 10 százalékát adják. Beszélt arról is, hogy az iparág munkerőhiánnyal küzd, szükség lenne a szakemberképzés növelésére.

Hozzáfűzte, hogy Magyarországon évente 2500 diplomás informatikus végez, míg Romániában 8 ezer, Lengyelországban pedig 20 ezer ez a szám. Egy kérdésre válaszolva, miszerint a magyar informatikusokat nem a nyugat-európai országok számára képezzük-e ki, mivel ott kevesebb az ilyen szakember, Vityi Péter úgy vélekedett, hogy amennyiben "érdekes" munkát tudnak adni számukra a hazai vállalkozások, úgy megelőzhető az elvándorlás.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a rendezvényen elmondta: az infokommunikációs vállalatok termelik a GDP 12 százalékát, a szektor exportjának döntő része azonban hardver, a szoftver és szolgáltatás részaránya csak 10 százalék, a cél a hozzáadott érték arányának javítása.

Kifejtette, hogy a külügyi és külgazdasági tárca és háttérintézményeinek átszervezése azt a célt szolgálja, hogy segítse a versenyképes magyar vállalatok külpiacra jutását. Ennek érdekében minden külföldi képviseleten megerősítik a gazdasági diplomáciát, és még több országban nyílnak magyar kereskedőházak, amelyek ügynöki szolgáltatást nyújtanak a magyar exportőröknek.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a héten nyitotta meg a huszonegyedik kereskedelmi képviseletét, az államtitkár szerint jövőre 50-re nőhet a külföldi kereskedőházak száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.